AFP
NOS NieuwsAangepast

Zuid-Korea vreest kopieergedrag tieners na zelfmoord K-pop-ster

Honderden fans van boyband SHINee trotseerden vanochtend de kou in Seoul om de laatste eer te bewijzen aan hun overleden idool Kim Jong-hyun. Door de dood van Kim kreeg de kleurrijke wereld van Zuid-Koreaanse K-pop een sombere tint de afgelopen drie dagen.

Tegelijkertijd werpt de zelfmoord van de zanger licht op een schrijnend probleem. Zuid-Korea heeft een van de hoogste zelfmoordcijfers wereldwijd.

Na de rouwceremonie droegen de andere bandleden van SHINee zijn doodskist naar buiten. Ze waren gekleed in donkere pakken en hadden witte handschoenen aan. Normaal verschijnen deze glamoureuze jongens in spijkerbroeken, losse jasjes en t-shirts.

EPA
Bandleden van SHINee dragen de lijkkist van de overleden Kim Jong-hyun

Kim (27) werd maandag bewusteloos aangetroffen in een appartement in de Zuid-Koreaanse hoofdstad. Hij overleed later in het ziekenhuis. De precieze oorzaak meldde de politie niet, maar wel dat het ging om zelfmoord.

Dat baart de autoriteiten grote zorgen. Ze vrezen voor zogenoemde copycat-zelfmoorden. K-pop fans, veelal tieners, zijn vanwege hun leeftijd sowieso kwetsbaarder voor heftige emoties en tragiek.

Maar in Zuid-Korea is de kans daarop nog groter want het land is koploper qua zelfmoorden: 24.1 per 100.000 inwoners. Dat is meer dan twee keer het wereldwijde gemiddelde. Vorig jaar meldde de Zuid-Koreaanse overheid gemiddeld 36 zelfmoorden per dag. Het ministerie van Gezondheid houdt daarom nu rekening met een verdere toename.

EPA
Overleden Zuid-Koreaanse popster Kim Jong-hyun

Kim Jong-hyun was een razend populaire zanger en liedjesschrijver binnen een muziekgenre dat duizelingwekkend succesvol is . Een voorbeeld: de YouTube-video van Gangnam Style, van de Zuid-Koreaanse rapper PSY, is meer dan drie miljard keer bekeken.

Dat de zeer succesvolle Kim Jong-hyun zichzelf van het leven beroofde kwam onverwachts. Maar Zuid-Koreaanse media melden dat hij wanhopige sms-berichten naar zijn zus verstuurde de afgelopen weken, en dat hij aan een ernstige depressie leed. Ze halen artsen aan die erop wijzen dat de K-pop-cultuur eraan bijdraagt. Popsterren worden op jonge leeftijd klaargestoomd voor een glansrijke carrière. Dat gaat volgens de artsen ten koste van hun privéleven en gezondheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl