Migranten wagen leven met voettocht door de Alpen

Vrijwilligers hebben gisteren in de Italiaanse Alpen een groep van zes migranten aangetroffen, die te voet een besneeuwde bergpas wilde oversteken om Frankrijk te bereiken. Het zestal droeg gymschoenen en spijkerbroeken. Volgens de organisatie van de vrijwillige hulpverleners komt dit de laatste tijd steeds vaker voor in de buurt van de wintersportplaats Bardonecchia in het noordwesten van Italië.

De migranten hadden al kilometers door de sneeuw gelopen toen ze werden gevonden. "Ze hadden het zichtbaar koud en waren slecht toegerust, maar ze wilden met hun eindbestemming in zicht niet omkeren", schrijft de organisatie CNSAS Piëmonte op Facebook.

De hulpverleners konden de mannen, die allemaal uit Afrika afkomstig waren, er niet van overtuigen om met hen mee terug te gaan naar Bardonecchia. Daarom bleven ze wachten tot de mannen een tunnel bereikten waardoor ze verder konden lopen naar Frankrijk. Daar zouden ze volgens de vrijwilligers worden opgevangen door de politie.

Militairen

De vrijwilligers van CNSAS worden de laatste maanden steeds vaker opgeroepen om hulp te verlenen als er migranten verdwalen of gewond raken in de bergen.

In de zomer heeft Italië de dertien kilometer lange Fréjustunnel die Italië vanuit Bardonecchia met Frankrijk verbindt laten bewaken door militairen. Sindsdien wagen steeds meer migranten de oversteek door de bergen, waarbij ze 's zomers nog gebruik kunnen maken van wandelroutes.

Enkele uren nadat de vrijwilligers de groep van zes hadden bijgestaan vertrokken opnieuw, tegen hun advies in, drie mensen uit Bardonecchia. Ook zij waren bij lange na niet toegerust voor de tocht door de bergen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl