Waterbedrijf waarschuwt: alleen poep, plas en papier in riool
Poep, plas en papier. Die drie dingen mogen het riool in, maar frituurvet zeker niet. Laat staan babydoekjes. Die boodschap is niet nieuw, maar het Amsterdamse waterbedrijf Waternet wil het de mensen zo vlak voor de feestdagen nog maar eens meegeven.
Want het gebeurt nog te vaak dat we bak- of frituurvet door de wc of gootsteen spoelen. "Vet moet gewoon afgevoerd worden via het reguliere afval", zegt Tim Leeuwerke, woordvoerder van Waternet. "En datzelfde geldt voor babydoekjes. Beide horen niet in het riool thuis, want ze zorgen voor verstoppingen en een hoop ongemak."
En niet alleen vet en babydoekjes worden in het riool aangetroffen, ook stenen en ander afval komen daar soms terecht. "Er zijn zelfs wel eens televisies gevonden."
Elk jaar is het bedrijf naar schatting zo'n 500.000 euro kwijt aan de schoonmaakkosten van het riool. "Daarom is het nog steeds van belang om mensen te vertellen wat er wel en niet in het riool thuishoort", legt Leeuwerke uit.
Dagelijks zijn medewerkers van Waternet bezig om het riool in de hoofdstad schoon te houden. "Amsterdam is verdeeld in zogenoemde bemalingsgebieden. Die worden elke vijf jaar gereinigd. Dat betekent dat het gehele stelsel elke vijf jaar wordt gereinigd. Daarnaast komen we meteen in actie bij verstoppingen."
Verslaggever Joris van de Kerkhof liep vanochtend mee met Rene Baars, een van de rioolwerkers. Met drie vrachtwagens gaan ze het vuil te lijf: een met een camera, een hogedrukwagen met water en een vacuümwagen die het water opzuigt. "Ik ben de ogen van mijn collega's. Via een portofoon zeg ik wat zij moeten doen."
Baars spreekt uit ervaring. Hij ziet dagelijks dat vet en babydoekjes de grote boosdoeners zijn van de opstoppingen in het riool. "Die klonteren zich vast met vet, schoonmaakmiddelen en poep en plas. Die combinatie is heel slecht en is echt rotzooi."
De stroming van het water stagneert daardoor. "Met als gevolg dat we het 's nachts en in het weekend moeten schoonmaken. En dat is voor omwonenden ook niet prettig", zegt Baars. "Gooi vet dus niet in het riool, niet doen."