ANP

Hogere boete voor misbruik ov-studentenkaart

time icon Aangepast

Studenten die klaar zijn met hun opleiding en welbewust met hun ov-studentenkaart blijven reizen, kunnen vanaf 2019 een hogere boete krijgen. Het gaat ze 150 euro per halve maand kosten, schrijft minister Van Engelshoven aan de Tweede Kamer.

Voor vergeetachtige studenten die per ongeluk hun kaart een paar dagen te lang gebruiken, gaat de boete juist omlaag, van 97 naar 75 euro. Als de ov-chipkaart na de studie niet wordt opgezegd maar ook niet gebruikt, volgt geen boete meer.

Naast het boetesysteem wordt ook de termijn voor het stopzetten aangepast. Studenten krijgen na uitschrijving bij hun opleiding tien in plaats van vijf dagen de tijd.

Te duur

Na afronding van hun opleiding moeten studenten hun door de overheid gefinancierde ov-abonnementen zelf stopzetten. Volgens het ministerie is het bedrag dat aan boetes is betaald de afgelopen jaren gedaald, van 52,6 miljoen euro in 2014 naar 40,7 miljoen in 2016.

Met haar plannen wil de minister het aantal boetes verder terugdringen. Het automatisch stopzetten van het vrij reizen voor studenten, is volgens Van Engelshoven technisch ingewikkeld en te duur.

STER Reclame