De Poolse president Duda (L) en premier Morawiecki
NOS NieuwsAangepast

Dreigement Timmermans overtuigt Polen niet

Polen gaat gewoon door met de hervorming van het justitiële apparaat, ondanks alle dreigementen van de Europese Commissie. President Duda zei op een persconferentie dat hij de wetten tekent die de hervorming mogelijk maken.

De mededeling komt enkele uren na de aankondiging van Eurocommissaris Timmermans om artikel 7 uit het EU-verdrag in werking te stellen. Dat is de zwaarste strafmaatregel in Europees verband.

Timmermans neemt de maatregel omdat Polen wetswijzigingen doorvoert die volgens hem de democratische rechtsstaat bedreigen. De wetten regelen onder meer een grotere controle van het parlement over de benoeming van rechters.

De Poolse minister Ziobro van Justitie zei direct al dat hij het besluit van Timmermans voor kennisgeving had aangenomen en dat hij de wijzigingen gewoon zou doorvoeren. Premier Morawiecki voegde daar op Twitter aan toe dat de hervorming van het justitiële apparaat hard nodig is.

Volgens Morawiecki is Polen net zo gehecht aan de wet als de andere EU-landen. "Ik geloof dat de Poolse soevereiniteit en het idee van een verenigd Europa kunnen worden verzoend." Op 9 januari zal hij de kwestie bespreken met voorzitter Juncker van de Europese Commissie.

President Duda noemde het Europese dreigement op zijn persconferentie niet, maar hij verdedigde zich wel tegen aantijgingen dat de nieuwe wetten ondemocratisch zijn. Ze pakken juist heel goed voor de burger uit, zei Duda.

Stemrecht

Het besluit van Timmermans kan uiteindelijk betekenen dat Polen zijn stemrecht in de Europese Raad verliest, maar het is maar de vraag of het zover komt. De EU-lidstaten moeten er unaniem mee instemmen, en Hongarije heeft al gezegd dat het dat niet zal doen.

"De Pools-Hongaarse vriendschap verplicht ons om ons te verzetten tegen de stap van de commissie", zegt vicepremier Semjen. Hij noemt het "onacceptabel dat Brussel druk zet op soevereine lidstaten en willekeurige straffen oplegt aan democratisch gekozen regeringen".

Scheidsrechter

Eurocommissaris Timmermans is er zich van bewust dat de Hongaren dwarsliggen. Maar dat neemt niet weg dat de Europese Commissie moet optreden, zegt hij tegen de NOS. "De verantwoordelijkheid voor de rechtsstaat is ook een collectieve verantwoordelijkheid. Wij als commissie hebben daar een rol in te spelen. Wij zijn de scheidsrechter op dit voetbalveld."

In dit geval is volgens Timmermans duidelijk dat de Polen te ver zijn gegaan. "Het is een zwaar middel dat we inzetten. Maar er is ook iets zwaars aan de hand in Polen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl