Afpersers honderden Nederlanders opgepakt in Roemenië

Aangepast
Cybercrime ANP

Een internationale hackersbende is aangehouden in Roemenië. Via zogeheten phishingmails perste de bende computergebruikers af in Nederland, Groot-Brittannië, Italië en de Verenigde Staten. In Nederland werd in de meeste gevallen een computervirus meegestuurd met nepmails van KPN.

Bij invallen in Roemenië zijn in totaal vijf verdachten aangehouden, zes andere betrokkenen zijn meegenomen voor verhoor. De politie heeft beslag gelegd op harde schijven, laptops en documenten.

De bende is opgepakt dankzij samenwerking van onder meer de Roemeense autoriteiten, de Nederlandse cyberpolitie, de Amerikaanse FBI, Europol en Britse opsporingsdiensten. Losstaande politie-onderzoeken naar twee virussen leidden naar een en dezelfde bende.

Duizenden zijn geld kwijt

In de meeste gevallen brak de bende in bij computergebruikers via phishingmails. In nepmails van bekende bedrijven werd een virus meegestuurd. Dat virus blokkeerde vervolgens bestanden op de computer. Pas na het betalen van losgeld werd de computer weer vrijgegeven.

In Nederland zijn tweehonderd aangiften gedaan, die worden gelinkt aan de Roemeense bende. De politie vermoedt dat er internationaal tienduizenden computers besmet zijn door het virus. Naar schatting duizenden consumenten hebben losgeld betaald. De makers van de virussen zijn nog niet gepakt.

"Voorkomen is beter dan genezen", schrijft de politie in een persbericht. Die adviseert gebruikers altijd afzenders van mails goed te controleren en in het geval van afpersing niet te betalen, maar aangifte te doen.

STER Reclame