Het Groningse ziekenhuis UMCG
NOS Nieuws

Succes tegen lymfeklierkanker na manipuleren bloedcellen

Patiënten met lymfeklierkanker die nu in principe uitbehandeld zijn, hebben tot 50 procent meer kans te overleven door een nieuwe experimentele therapie. Dat blijkt uit een grote studie, waar verschillende academische ziekenhuizen aan deelnemen. In Nederland, maar ook in de Verenigde Staten.

In de VS is de behandeling succesvol uitgevoerd bij honderd patiënten, in Nederland inmiddels bij vier patiënten. Uit de resultaten blijkt dat bij iets meer dan de helft van deze groep na behandeling geen tumoren meer waarneembaar waren.

Uitbehandelde patiënten

In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 2000 mensen te horen dat ze een ernstige vorm van lymfeklierkanker hebben. Na behandeling met chemo- of stamceltherapie geneest zo'n 60 procent.

Voor de uitbehandelde patiënten is nu dus een nieuwe therapie in ontwikkeling. Deze mag alleen nog worden uitgevoerd in wetenschappelijk verband.

Doorbraak

Bij de behandeling worden de afweercellen genetisch zo veranderd dat ze de lymfklierkankercellen kunnen herkennen en vernietigen. Witte bloedcellen worden naar de Verenigde Staten gestuurd en daar worden ze genetisch gemanipuleerd. De aangepaste cellen worden teruggeplaatst. Uit de resultaten blijkt dat bij iets meer dan de helft van de patiënten geen tumoren meer waarneembaar zijn en bij 30 procent nog slechts zeer minimaal. Hematologen spreken van een enorme doorbraak in de behandeling van kanker.

Hematoloog Tom van Meerten van het UMCG verwacht dat in de toekomst deze behandeling ook bij andere soorten kanker als lymfatische leukemie, dikke darmkanker en hoofd-/halskanker, kan worden toegepast.

De behandeling is niet zonder risico's. Patiënten kunnen bijwerkingen krijgen als hoge koorts en sufheid. Daarom is het van belang dat verschillende disciplines zoals neurologie en de IC betrokken zijn bij de behandeling.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl