Michel Barnier
NOS NieuwsAangepast

Brussel: overgangsfase brexit tot januari 2021

Wat Brussel betreft krijgen de Britten tot januari 2021 voor een overgangsfase na hun vertrek uit de Europese Unie. De brexit moet uiterlijk in maart 2019 een feit zijn, dus het Verenigd Koninkrijk kan dan een kleine twee jaar wennen aan de nieuwe situatie.

In 2021 wordt de nieuwe EU-begroting van kracht. Die geldt altijd voor zeven jaar, en aan de komende begroting betalen de Britten niet meer mee. EU-onderhandelaar Barnier zei dat het eindpunt van december 2020 dus een logisch moment is, ook om problemen met die nieuwe begroting te voorkomen.

De Britten hadden eigenlijk ingezet op een overgangsfase van twee jaar, dus tot april 2021. Maar Barnier heeft al eerder gezegd dat een verdrag waarin de handel tussen de EU en Groot-Brittannië in januari 2021 van kracht moet worden.

Er komt geen overgang à la carte. Alle regels en alle beleid van de EU blijven van toepassing.

EU-onderhandelaar Michel Barnier

In de overgangsfase blijft het Verenigd Koninkrijk vertegenwoordigd bij alle EU-instellingen en gebonden aan alle regels, ook nieuwe, zonder dat het daar nog iets over heeft te zeggen. Ook heeft het nog toegang tot de interne markt. Barnier benadrukte dat de Britten alle bestaande voordelen behouden, maar ook hun verplichtingen moeten dragen. "Er komt geen overgang à la carte. Alle regels en alle beleid van de EU blijven van toepassing."

Verder krijgen de Britten een soort waarnemersstatus bij bepaalde bijeenkomsten. Ze mogen dus niet stemmen. Wel krijgen ze een rol bij het vaststellen van de jaarlijkse visquota.

De bijna 750 verdragen van de EU met derde landen en internationale organisaties zijn in de overgangsfase niet meer geldig voor Groot-Brittannië, maar daarop zijn wel uitzonderingen mogelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl