NOS NieuwsAangepast

Paleis Soestdijk: in 370 jaar van Hofstede aen Zoestdijc naar hotel

In 1650 werd paleis Soestdijk gebouwd als buitenhuis voor de Amsterdamse burgemeester Cornelis de Graeff. De Hofstede aen Zoestdijc heette het toen. Nu, bijna 370 jaar later, heeft een private partij het gebouw gekocht. Er komt onder meer een hotel in. Vandaag krijgt de nieuwe eigenaar de sleutels.

Wat is er in de tussenliggende jaren gebeurd met het gebouw? Bekijk hieronder de geschiedenis van het paleis in Baarn. In woord, maar vooral in beeld:

Cornelis de Graeff komt met zijn vrouw en zonen aan bij zijn buitenhuis Soestdijk

Cornelis de Graeff was een van de drie voogden van de latere stadhouder Willem III van Oranje. Hij liet de hofstede bouwen halverwege de zeventiende eeuw als zomerverblijf en uitvalsbasis voor de jacht.

In 1674 verkocht zijn zoon Jacob de Graeff het gebouw en de omliggende landerijen aan Willem III, die er als kind vaak was geweest. Ook Willem III nam het in gebruik als zomerverblijf.

Het paleis in 1695

In 1795 verloor de familie van Oranje het jachtslot. Onder Franse invloed werd Soestdijk genationaliseerd. Lodewijk Napoleon, de broer van keizer Napoleon en de eerste koning van Nederland, maakte er gebruik van en een tijd lang werden er Franse militairen gehuisvest.

Nadat de Fransen in 1813 waren verdreven, kreeg de kroonprins (en latere koning) Willem II het jachtslot cadeau voor zijn inspanningen in de strijd tegen de Fransen. Hij had een heldenrol vervuld bij Quatre Bras, vlak bij Waterloo, waar Napoleon definitief werd verslagen.

Willem II met zijn echtgenote Anna Paulowna bij Soestdijk

Zijn Russische vrouw, prinses Anna Paulowna liet het paleis grondig verbouwen, onder meer door de twee karakteristieke zijvleugels toe te voegen.

Paleis Soestdijk door de jaren heen

De Oranjes bleven na Willem II Soestdijk gebruiken als zomerverblijf. Koningin-moeder Emma vond het er prettig toeven. In 1928 kreeg zij voor haar 70ste verjaardag elektrisch licht op Paleis Soestdijk cadeau.

In 1937 werden prinses Juliana en prins Bernhard, na hun huwelijk, de eerste permanente bewoners. Ze zorgden ervoor dat er centrale verwarming werd aangelegd.

Bernhard verlaat het terrein bij paleis Soestdijk in zijn verlovingsjaar met prinses Juliana

Toen de Duitsers in 1940 Nederland binnenvielen, week het paar uit naar het buitenland. En weer kwamen er buitenlandse militairen te wonen in het paleis: Duitse officieren dit keer.

Duitsers voor het paleis

Na de bevrijding keerden Juliana en Bernhard terug naar Baarn en toen Juliana koningin werd in 1948, werd paleis Soestdijk de koninklijke residentie.

Koningin Juliana en prins Bernhard in 1969 op het bordes van het paleis, op de achtergrond prinses Beatrix met prins Friso

In de jaren die volgden, groeiden de kinderen van het paar op in het paleis. Juliana en Bernhard betrokken naar verluidt ieder hun eigen vleugel van het paleis, omdat hun huwelijk niet op rolletjes liep.

Onvergetelijk voor veel mensen zijn de defilés die op Koninginnedag werden gehouden.

  • Capital Photos
  • ANP
    De laatste Koninginnedag op Soestdijk in 1980

Als Beatrix in 1980 het stokje overneemt, is Soestdijk residentie af. Juliana en Bernhard blijven er wel wonen, tot hun dood in 2004.

  • Paleis Soestdijk
    Juliana en Bernhard in de tuin van het paleis
  • ANP
    Prinses Juliana met Prins Bernhard tijdens zijn zeventigste verjaardag in 1981
  • ANP
    Voor het paleis staat een beeld van Juliana en Bernard

Sinds 2004 staat het paleis leeg. Wel waren er de afgelopen jaren rondleidingen voor het publiek.

  • ANP
    Paleis Soestdijk
  • ANP
    De Leuvenzaal
  • ANP
    De Stuczaal

In 2015 kon iedereen zijn toekomstideeën voor het paleis insturen. Na een selectieprocedure werd MeyerBergman Erfgoed Groep verkozen tot toekomstig eigenaar van Soestdijk.

Op de bovenste verdieping van het voormalige paleis komen zo'n veertien hotelkamers. Verder is er in Soestdijk straks ruimte voor tentoonstellingen, waarin te zien is wat Nederland te bieden heeft op het gebied van architectuur, agricultuur, milieu, voedsel en water.

  • Made by Holland
  • Made by Holland
  • Made by Holland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl