Jos van Rey
In samenwerking met
L1mburg

Jos van Rey niet alsnog de cel in, wel beroepsverbod

De Roermondse politicus Jos van Rey heeft vandaag in hoger beroep een voorwaardelijke gevangenisstraf van twaalf maanden opgelegd gekregen. Hij krijgt een proeftijd van twee jaar.

Het hof acht bewezen dat de ex-wethouder heeft gesjoemeld tijdens zijn wethouderschap. Hij wordt veroordeeld wegens corruptie, stembusfraude, lekken van vertrouwelijke informatie en witwassen.

Van Rey mag twee jaar geen bestuurlijke functie bekleden, schrijft 1Limburg. In eerste aanleg, bij de rechtbank, was hiervan nog geen sprake. Van Rey kan wel aanblijven als Statenlid en mag raadslid zijn in die periode.

Gouverneur Bovens wil ondanks de uitspraak dat de integriteitscommissie van de provincie gaat beoordelen of Van Rey nog kan functioneren als Statenlid. De coalitiepartijen van Roermond vinden dat de veroordeelde politicus de eer aan zichzelf moet houden en uit de gemeenteraad moet stappen. Volgens hen verdienen bestuurders die de gedragscode van de gemeenteraad niet naleven, geen plek in de raadzaal.

Omkoperij

Het hof gaat grotendeels mee in de lijn van het Openbaar Ministerie. Dat was het niet eens met de 240 uur werkstraf die de rechtbank had opgelegd. Het OM eiste daarom in hoger beroep opnieuw twee jaar celstraf.

Volgens het OM heeft Van Rey zich jarenlang laten omkopen door vriend en projectontwikkelaar Piet van Pol door samen reisjes te maken, naar voetbalwedstrijden te gaan en door in te gaan op de uitnodiging samen vakantie te vieren in Van Pols huis in Saint-Tropez.

Lagere straf vanwege publiciteit

Ook projectontwikkelaar Van Pol kreeg vandaag zijn straf te horen. Hij krijgt een voorwaardelijke celstraf van negen maanden voor het omkopen van Van Rey, plus 40.000 euro boete.

Van Rey had, net als het OM, beroep aangetekend. Het hof hield rekening met de leeftijd van Van Rey (hij is nu 72) en de publiciteit rond de rechtszaak. De kans op herhaling is volgens de rechter klein.

Het OM is ondanks het verschil tussen de eis en de uitspraak tevreden met het arrest. Het hof achtte namelijk meer feiten bewezen en stelde vast dat Van Rey zich corrupt heeft gedragen en het openbaar bestuur heeft beschadigd. Het OM heeft er begrip voor dat bij de uitspraak rekening is gehouden met de persoonlijke omstandigheden van de politicus.

Advertentie via Ster.nl