ANP

Kamer houdt vast aan één model wietteelt-experiment

time icon Aangepast

Een Kamermeerderheid blijft erbij dat er één soort wietteelt-experiment moet worden gehouden in zes tot tien gemeenten. Als er verschillende experimenten komen, kan er na afloop geen duidelijke conclusie worden getrokken, vrezen de regeringspartijen en de PVV en de SGP.

De coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie sprak in het regeerakkoord af dat er één experiment met legale wietteelt moet worden gehouden in een aantal grotere gemeenten. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid wil nog voor de zomer een wetsvoorstel indienen dat dit mogelijk maakt. Hij zei vandaag in de Tweede Kamer dat dit ambitieus is, "maar we gaan proberen het binnen zes maanden voor elkaar te hebben".

In een la

De linkse oppositie is enthousiast over het experiment, maar vindt dat het per gemeente moet kunnen verschillen. Dan kan na afloop op de beste resultaten worden voortgeborduurd. De SP, GroenLinks en de PvdA zijn bang dat na mislukking van een eenduidig experiment, het plan voor legale wietteelt in een la verdwijnt. PvdA-Kamerlid Kuiken vraagt zich af of het eigenlijk wel de bedoeling is dat de experimenten succesvol zijn.

Op dit moment is het nog zo dat de verkoop van wiet wordt gedoogd, maar dat de inkoop en teelt verboden is. De wietteelt en de levering aan coffeeshops is voor een groot deel in handen van criminelen.

STER Reclame