De oefening 'Zapad' in Witrusland
NOS NieuwsAangepast

'Rusland oefende offensief tegen de NAVO'

Bij een grootschalige militaire oefening die Rusland in september van dit jaar heeft gehouden, is een offensief tegen NAVO gesimuleerd. De Duitse krant Bild heeft dat vernomen van twee bronnen binnen niet nader genoemde westerse inlichtingendiensten.

Officieel ging het om een anti-terrorisme-oefening, maar het werkelijke scenario zou een snelle inname van de Baltische landen zijn geweest, gevolgd door een campagne tegen onder meer Duitsland en Nederland.

De Russen zeggen dat de oefening 'Zapad' (dat betekent 'westen') een zuiver defensieve operatie was, bedoeld als training voor het leger in het westelijk deel van Rusland.

Deze oefening wordt elke vier jaar gehouden en leidde dit jaar tot onrust in NAVO-kring, omdat er geen waarnemers werden toegelaten en omdat er werd getraind in Wit-Rusland en in het uiterste westen van Rusland, vlak bij de grens met Estland en Litouwen.

Tanks en vliegtuigen

De bronnen van Bild zeggen dat er "een volwaardige conventionele oorlog tegen de NAVO in Europa" is nagespeeld met grote aantallen tanks en vliegtuigen; met terrorisme zou dat weinig te maken hebben.

Behalve NAVO-landen zouden ook de neutrale landen Zweden en Finland doelwit zijn in zo'n oorlog, omdat Moskou ervan uitgaat dat die de NAVO zullen helpen als het tot een gewapende strijd komt.

In shock

De Russen richtten zich in eerste instantie op de Baltische landen, omdat die in hun ogen het makkelijkst te veroveren zijn. Het doel zou zijn om daar havens en vliegvelden in te nemen en zo hulp uit andere NAVO-landen onmogelijk te maken.

Als vervolg daarop voerde de Russische luchtmacht denkbeeldige aanvallen uit op West-Europese doelen, waarbij de Duitse en Deense kust werden benaderd vanaf de Oostzee en de Noordzee.

Ook Zweden, Finland en Polen kwamen in het vizier van de gevechtsvliegtuigen die aan de oefening deelnamen. Met de luchtaanvallen, schrijft Bild, wilden de Russen vitale doelen als havens en energiecentrales platleggen om zo de betreffende landen "in shock" te brengen en te voorkomen dat de NAVO-lidstaten doen wat ze volgens het NAVO-handvest moeten doen: het terugveroveren van de Baltische landen op Rusland.

Essentieel daarbij is dat het westen wordt verrast door de Russische aanvallen. Het afweergeschut van de NAVO is in Oost-Europa beter voorbereid op een conflictsituatie dan meer naar het westen gelegen lidstaten als Noorwegen, Groot-Brittannië en Duitsland.

Geen pottenkijkers

Dat er zo'n 100.000 militairen bij de oefening betrokken zijn geweest, zoals Bild schrijft, heeft Rusland uitdrukkelijk tegengesproken. Het aantal deelnemers bleef volgens officiële cijfers juist net onder de 13.000.

Boven dat aantal zouden de Russen verplicht zijn geweest om internationale waarnemers toe te laten, die overal toegang hebben en met alle betrokkenen kunnen praten. Dat wilde Rusland kennelijk vermijden. Doordat er geen waarnemers zijn geweest en de Russen zelf niets zeggen, zijn de feiten en omstandigheden rond de oefening echter moeilijk te verifiëren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl