NOS NieuwsAangepast

Eindhoven gaat vieze lucht zuiveren, project 'veelbelovend'

In de binnenstad van Eindhoven wordt de komende drie maanden fijnstof en roet uit de stadslucht gereinigd en schone lucht de stad in geblazen. Het is de eerste keer ooit dat de lucht van een openbare ruimte in een gemeente mechanisch wordt gezuiverd.

Naast de uitgang van de ondergrondse parkeergarage op het Stadhuisplein zijn dertig luchtzuiveringsinstallaties geplaatst. Meetapparatuur zal daar drie maanden lang de concentraties fijnstof meten. Daarnaast worden weergegevens verzameld om de luchtbeweging in kaart te brengen.

Eindhoven gaat vieze lucht zuiveren

"Het helpt, het maakt de lucht echt schoon", zegt innovatie-wethouder Mary-Ann Schreurs (D66), die het project veelbelovend noemt. "Tot nu toe konden we dat helemaal niet", legt ze uit. "We konden van alles meten en precies vaststellen hoe vreselijk de luchtkwaliteit was, maar we konden er niets aan doen."

De gemeente werkt voor de proef samen met de Technische Universiteit (TU/e) en twee bedrijven. Eindhoven hoopt uiteindelijk een grootschalige oplossing voor de toenemende luchtvervuiling te bieden. Schreurs: "Zodra het effect vast staat, is het zaak zo snel mogelijk op te schalen in de binnenstad om die fijnstof- en roetvrij te maken."

Andere deskundigen wijzen er wel op dat voor echt schone lucht een paar honderd van dit soort apparaten in de Eindhovense binnenstad moeten komen. En die gebruiken natuurlijk ook weer veel energie.

Vieze dieselauto's

Het verkeer - met name auto's en vrachtwagens die rijden op diesel - is de grootste vervuiler. Dieselvoertuigen stoten naast het giftige stikstofdioxide ook minuscule roet- en stofdeeltjes uit, zelfs als ze zijn uitgerust met roetfilters. In het centrum Eindhoven geldt daarom een verbod voor bepaalde vervuilende vrachtwagens.

Uit een doorrekening van onderzoekers van de TU/e bleek vorig jaar dat het effect op de luchtkwaliteit van de binnenstad van Eindhoven onverwacht groot kan zijn als je fijnstof en roet afvangt in ondergrondse parkeergarages en schone lucht de straat op blaast. De potentiële verbetering van stadslucht reikt verder dan alleen de directe omgeving waar de lucht wordt gereinigd, blijkt uit computersimulaties en modellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl