Het 12 meter lange manuscript van 'De 120 dagen van Sodom'
NOS Nieuws

Frankrijk verhindert veiling 18de-eeuwse porno-roman

Het manuscript van een van 's werelds vroegste en beruchtste erotische romans, De 120 dagen van Sodom van Markies de Sade, wordt toch niet geveild. De Franse staat heeft de veiling voorkomen door het werk op het laatste moment tot nationaal erfgoed te verklaren.

De Franse schrijver De Sade zat een groot deel van zijn leven in de cel vanwege seksuele uitspattingen. De 120 dagen van Sodom schreef hij in 1785 in de Bastille-gevangenis, op 33 rollen papier. Hij verstopte de tekst in een muur.

Het twaalf meter lange manuscript werd ontdekt bij de bestorming van de Bastille in 1789, toen De Sade er al niet meer gevangen zat. De schrijver zelf heeft dit nooit geweten. Pas in 1904, bijna een eeuw na zijn dood, werd het boek uitgegeven.

Na een aantal omzwervingen kwam het manuscript van De 120 dagen van Sodom een paar jaar geleden in handen van een Franse culturele instelling, maar die ging failliet. Vervolgens werd besloten om het in Parijs te veilen. Morgen zou het onder de hamer gaan.

Volgens veilinghuis Aguttes hadden al verschillende particuliere kopers belangstelling getoond, vooral uit het buitenland. Maar dat laatste zinde de Franse regering niet.

Breton

Nu Frankrijk het manuscript tot nationaal erfgoed heeft verklaard, kan het niet worden gekocht door een buitenlandse partij. Hetzelfde is gedaan met enkele werken van de surrealistische schrijver André Breton.

De Franse staat heeft nu 2,5 jaar de tijd om fondsen te werven om het manuscript zelf te kopen. Lukt dat niet, dan wordt het alsnog geveild. De prijs wordt geschat op tussen de 4 en 6 miljoen euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl