NOS SportAangepast

Dumoulin bekroont succesjaar met titel Sportman van het Jaar

Tom Dumoulin is op het NOS | NOC*NSF Sportgala in Amsterdam uitgeroepen tot Sportman van het Jaar. De wielrenner kreeg bij de stemming in de RAI de voorkeur boven Formule 1-coureur Max Verstappen en schaatser Sven Kramer.

Dumoulin bekroont succesjaar met titel Sportman van het Jaar

De 27-jarige Dumoulin schreef dit jaar geschiedenis door als eerste Nederlandse man de Giro d'Italia te winnen. Dumoulin won in de Giro de individuele tijdrit en een bergetappe.

De Limburger had de roze leiderstrui stevig om zijn schouders toen hij in de koninginnenrit met darmproblemen van zijn fiets moest. In de laatste bergetappe hield Dumoulin de schade beperkt en met een tweede plaats in de allesbeslissende tijdrit verzekerde hij zich van de eindzege in de Giro.

Dat tijdrijden zijn specialiteit is, bewees de winnaar van olympisch zilver in 2016 opnieuw tijdens de WK in het Noorse Bergen. De Limburger won met Team Sunweb de ploegentijdrit en werd als eerste Nederlandse man wereldkampioen op de individuele tijdrit.

Dumoulin eert vriendin

"Ik ben vereerd", sprak de Sportman van het Jaar in zijn dankwoord. "Er zijn wel meer dan honderd mensen geweest die iets hebben bijgedragen aan mijn succes van dit jaar. Maar ik zou één persoon heel erg willen bedanken, dat is mijn vriendin Thanee."

"Bijna niemand weet dat 2017 ook een heel moeilijk jaar was voor mij", zei Dumoulin. "Na de Giro kwam er van alles op me af waarmee ik helemaal geen rekening had gehouden en wat ik soms heel vervelend vond. Zij heeft me daar ongelooflijk in gesteund en daar ben ik haar heel dankbaar voor."

Dumoulin: best wel geworsteld na Giro-zege

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl