Yvonne van Gennip wint olympisch goud op de 3.000 meter in Calgary ANP

Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs voor Van Gennip

time icon Aangepast

Yvonne van Gennip is bij het NOS | NOC*NSF Sportgala in Amsterdam onderscheiden met de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs. De voormalig schaatsster (53) ontving de onderscheiding (een beeldje van een hordeloopster) uit handen van voormalig rolstoeltennisster Esther Vergeer, die vorig jaar de prijs kreeg.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

FBK-carrièreprijs voor oud-schaatsster Van Gennip
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Van Gennip is een van de succesvolste schaatssters die Nederland heeft voortgebracht. De Haarlemse groeide in 1988 uit tot de schaatskoningin van de Olympische Spelen in Calgary.

Onverwacht succes

Totaal onverwacht veroverde de destijds 23-jarige schaatsster in Canada drie olympische titels; ze zegevierde op de 1.500, 3.000 en 5.000 meter. Op de laatste twee afstanden scherpte ze de wereldrecords aan.

De succesreeks van Van Gennip was zo onverwacht, omdat in die tijd de schaatssters uit de voormalige DDR onverslaanbaar werden geacht. Daarnaast had ze voor de Spelen nog een voetoperatie ondergaan.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Ode aan 'gouden' muts van Yvonne van Gennip

Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs

JaarWinnaarSport
2016Esther VergeerRolstoeltennis
2015Joop ZoetemelkWielrennen
2014Rintje RitsmaSchaatsen
2013Teun de NooijerHockey
2012Anky van GrunsvenDressuur
2011Edwin van der SarVoetbal
2010Pieter van den HoogenbandZwemmen
2009Inge de BruijnZwemmen
2007Peter BlangéVolleybal
2006Leontien van MoorselWielrennen
2005Anton GeesinkJudo
2005Ard SchenkSchaatsen
2005Johan CruijffVoetbal
2005Nico RienksRoeien
2005Sjoukje DijkstraKunstrijden

Van Gennip klopte in Canada dus iedereen en werd op 3 maart 1988 op de Grote Markt in Haarlem voor een dolenthousiaste menigte van 60.000 mensen gehuldigd. De muts met de tekst 'Goud hè', een variatie op de toen populaire kreet 'Koud hè' uit het tv-programma van Harry Vermeegen en Henk Spaan, werd een collector's item.

Naast drie olympische titels veroverde Van Gennip in haar topjaar ook nog zilver op de wereldkampioenschappen allround en brons op de EK allround.

Mooie plek

"Dit is een prijs van een vrouw die ik heel hoog heb zitten", eerde Van Gennip dinsdagavond Fanny Blankers-Koen. "Deze prijs krijgt een mooi plekje in de kamer."

Yvonne van Gennip met haar befaamde muts na haar successen in Calgary NOS

Vier jaar na haar verbluffende triomftocht in Calgary leerde Van Gennip ook de keerzijde van de medaille kennen. Bij de Olympische Spelen van Albertville kwam ze ten val op de 1.500 meter en eindigde ze teleurstellend als zesde op de 3.000 meter.

Het was haar laatste schaatsseizoen. Later keerde ze nog wel terug als teammanager van de schaatsploeg van Marianne Timmer en bij de KNSB.

STER Reclame