EPA
NOS NieuwsAangepast

Peperduur en gloednieuw Brits marineschip nu al lek

Het moest het paradepaardje van de Britse marine worden, maar dreigt na minder dan een maand het lachertje van Groot-Brittannië te worden. De HMS Queen Elizabeth, een gloednieuw vliegdekschip dat meer dan 3,5 miljard euro heeft gekost, moet gerepareerd worden vanwege een lek.

Per uur gutst volgens Britse media zo'n 200 liter water het vaartuig binnen. Het lek is het gevolg van een defecte afsluiting rond een aandrijfschroef.

De marine ontdekte het defect eerder dit jaar tijdens een proefvaart, maar liet het schip deze maand alsnog dopen door koningin Elizabeth. De vorstin noemde het vaartuig eerder 'een waar vlaggenschip van de 21ste eeuw'. "De Queen Elizabeth belichaamt het beste van de Britse technologie en innovatie", aldus koningin Elizabeth.

Net nieuw en nu al lek: een oorlogsschip van 3 miljard pond

Het is niet ongebruikelijk dat tijdens een proefvaart blijkt dat er nog moet worden gesleuteld aan een nieuw schip, vertelt Jaime Karremann van marineschepen.nl. "Maar dit is wel vervelend voor de Britse marine. Het schip is hun paradepaardje."

De HMS Queen Elizabeth is het grootste schip dat de Britten tot nu toe hebben gebouwd. Het is 280 meter lang, weegt 65.000 ton en kan zonder lekkage een snelheid van 46 kilometer per uur bereiken.

  • EPA
    Koningin Elisabeth met de bemanning van het schip
  • EPA
    Koningin Elizabeth met commandant Jerry Kyd en prinses Anne.

Windows XP aan boord

De reparatie gaat miljoenen euro's kosten. "De marine zegt dat het lek kan worden verholpen terwijl het schip in het water ligt, maar als blijkt dat het toch naar een droogdok moet, kan het nog meer tijd en geld gaan kosten", zegt Karremann.

Eerder dit jaar lag het vaartuig al onder vuur toen bekend werd dat veel systemen aan boord draaien op Windows XP. Dit besturingssysteem kwam in 2001 op de markt en is kwetsbaar voor aanvallen van buitenaf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl