Merkel erkent fouten in nasleep van aanslag kerstmarkt
Bondskanselier Merkel heeft erkend dat de Duitse overheid steken heeft laten vallen in de nasleep van de terroristische aanslag op de kerstmarkt in Berlijn, vandaag precies een jaar geleden. Merkel sprak tijdens een besloten plechtigheid met nabestaanden van de twaalf doden die bij de aanslag voor de Gedächtniskirche vielen en met degenen die daarbij gewond raakten.
"Het was een zeer openhartig en van de kant van de betrokkenen onbarmhartig gesprek waaruit duidelijk werd van welke zwakheden de staat blijk gaf in deze situatie", zei Merkel naderhand. Gisteren sprak de bondskanselier ook al met nabestaanden over hun kritiek op de afwikkeling van het drama van vorig jaar en het gebrek aan medeleven van de kant van de autoriteiten. Ook zouden de terreurplannen van de dader niet serieus zijn genomen door de verantwoordelijke instanties.
"Vandaag is een dag van rouw, maar ook een dag van de intentie om het voortaan beter te doen", zei Merkel vanochtend.
In een open brief in de krant Tagesspiegel bood minister van Justitie Heiko Maas vanmorgen zijn verontschuldigingen aan voor alles wat niet goed liep na de aanslag. Hij schrijft dat Duitsland niet goed was voorbereid op de gevolgen van een terreuraanslag.
Monument
Voor de Gedächtniskirche hebben nabestaanden, hulpverleners en bestuurders vanmorgen de aanslag op de kerstmarkt herdacht. Op 19 december 2016 reed de afgewezen Tunesische asielzoeker Anis Amri met een vrachtwagen in op het publiek. Daarbij vielen twaalf doden, tientallen bezoekers raakten gewond. Amri werd vier dagen na de aanslag in Italië door de politie doodgeschoten.
Tijdens de plechtigheid werd ook een monument voor de slachtoffers onthuld. Op de trappen waarin hun namen zijn gegraveerd, lagen witte rozen en waren kaarsen neergezet.
De Berlijnse burgemeester Michael Müller zei dat de aanslag sporen in de harten van de Berlijners en van anderen heeft achtergelaten. Het monument moet de plek worden waar iedereen kan stilstaan bij de nagedachtenis aan de slachtoffers. "Een monument voor tolerantie, tegen vooringenomenheid", aldus Müller.
Na Müllers woorden legden nabestaanden en vertegenwoordigers van hulpdiensten nog meer waxinelichtjes en bloemen bij de namen op de trap. Naast bondskanselier Merkel waren ook Bondsdagvoorzitter Schäuble en president Steinmeier op de Breitscheidplatz voor de kerk aanwezig.