Terraschool
NOS NieuwsAangepast

Vmbo-leraar Assen bekent misbruik 13-jarige, drie jaar geëist

Het Openbaar Ministerie heeft drie jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk, geëist tegen een 40-jarige docent van de vmbo-school Terra in Assen. De man gaf vandaag in de rechtbank in Assen toe een 13-jarige leerlinge seksueel te hebben misbruikt. Ook werd een meldplicht, behandelplicht, contactverbod en locatieverbod geëist.

De Groninger werd in eerste instantie verdacht van verkrachting of ontucht, en digitaal kinderlokken, ook wel grooming, genoemd. Het Openbaar Ministerie eiste vandaag vrijspraak voor verkrachting: er was geen sprake van geweld en het slachtoffer voelde zich volgens justitie ook niet bedreigd. Wel acht het OM ontucht bewezen.

De advocaat van de verdachte pleitte voor een celstraf van drie maanden - gelijk aan de duur van de voorlopige hechtenis. Dat zou betekenen dat de man per direct vrijkomt. De rechter verwierp dit verzoek tot onmiddellijke invrijheidstelling. De uitspraak in de zaak volgt op 2 januari.

900 foto's

De verdachte was de mentor van het meisje. Hij liet haar seksuele handelingen met zichzelf verrichten voor de camera. Daarnaast werden bij de docent meer dan 1000 foto's gevonden die volgens de officier van justitie als kinderporno kunnen worden gekwalificeerd. Op ongeveer 900 foto's is het meisje te zien.

Het misbruik vond van juni en tot en met eind augustus plaats. De docent is ontslagen. Op verzoek van de ouders van het slachtoffer, die in een brief op de hoogte werden gesteld, werd het voorval een tijd stilgehouden.

U heeft borderline-trekken. Dat betekent dat er ook iets manipulatiefs in zit

Rechter tijdens de zitting in Assen

'Ik schaam me'

Op de vraag van de rechters waarom de man ontucht pleegde, antwoordde hij: "Dat vind ik een moeilijke vraag om te beantwoorden. Dat het uiteindelijk verder is gegaan vind ik heel erg. Ik schaam mij daarvoor. Heel diep."

De man, die geen strafblad heeft, verklaarde als kind veel met afwijzing te maken hebben gehad. "Hierdoor heb ik altijd moeite gehad om goede sociale contacten te hebben." De rechter zei een persoonlijkheidsstoornis bij de man te vermoeden: "U heeft borderline-trekken. Dat betekent dat er ook iets manipulatiefs in zit."

De verdachte zei zich te realiseren dat zijn verliefdheid op het meisje "niet kon", maar desondanks "niet bij machte" te zijn geweest om er een punt achter te zetten. "De verhoudingen waren compleet krom. Qua leeftijd. Qua mentor-leerling verhouding. Dat realiseerde ik mij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl