Het paleis van justitie in Arnhem ANP

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden roept de hulp van collega's uit Amsterdam in, om de grote achterstand in de afhandeling van rechtszaken weg te werken. In Oost- en Noord-Nederland duurt het nu langer dan een jaar voordat een hoger beroep wordt afgehandeld.

Het hof zelf vindt dat dat maximaal negen maanden mag duren. Daarom worden de Amsterdamse rechters ingevlogen. Die houden vanaf medio volgend jaar zitting in Utrecht.

Daardoor moet een achterstand van zeker duizend zaken worden weggewerkt, maar ook dan zal de wachttijd nog niet tot negen maanden zijn teruggebracht. In totaal liggen zo'n vijfduizend zaken op behandeling in hoger beroep te wachten.

Zuur

Daar zitten ook bekende zaken tussen, waaronder die van het fatale monstertruck-ongeluk in Haaksbergen. "Dat is zuur voor de nabestaanden en de slachtoffers, maar ook voor de verdachte", zegt de president van het hof, Fred van der Winkel, in de Gelderlander.

Maar ook de uitspraak over schadeloosstelling van 900 huiseigenaren voor de gevolgen van de aardbevingen in Groningen wacht op een uitspraak in hoger beroep.

Sneller

Het hof Arnhem-Leeuwarden ontstond in 2013 door het samengaan van beide gerechtshoven. De schaalvergroting was onder meer bedoeld om sneller te kunnen werken, maar het tegendeel blijkt dus het geval.

Van der Winkel noemt in dezelfde krant een aantal oorzaken. Zo worden rechtszaken steeds ingewikkelder en zijn gerechtshoven nog altijd niet op digitale dossiers overgegaan. Ook kampt het hof met veertien openstaande vacatures, die maar niet worden ingevuld.

STER reclame