NOS NieuwsAangepast

Tien Chinezen horen doodvonnis in openbaar stadion

Tien Chinese veroordeelden zijn in een stadion in de zuidelijke provincie Guangdong rondgereden en opgesteld voor een publiek van duizenden mensen, voordat de rechter hun doodvonnis uitsprak. Na de uitspraak werden ze direct weggeleid en geëxecuteerd.

De publieke rechtszaak was afgelopen zaterdag. Op beelden van toeschouwers is te zien hoe jong en oud kletsen, roken en filmpjes maken in het stadion, terwijl familieleden van de veroordeelden hysterisch huilen:

Beelden van de openbare veroordeling

De lokale rechtbank van Lufeng had enkele dagen daarvoor laten weten dat burgers mochten komen kijken. Duizenden mensen kwamen naar het stadion waar de beschuldigden, geflankeerd door politieagenten, werden binnengereden. Daar moesten de mannen op een podium plaatsnemen, waar het oordeel werd uitgesproken.

Zeven veroordeelden kregen de doodstraf voor misdaden gerelateerd aan drugs. De drie anderen werden gestraft voor moord en beroving.

Nekschot

China voert meer executies uit dan alle andere landen die de doodstraf toepassen samen. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn in China in 2016 ongeveer 2000 doodvonnissen voltrokken.

De straf staat niet alleen op moord en geweld, maar ook op niet-gewelddadige misdrijven als drugshandel en diefstal. Het vonnis wordt meestal uitgevoerd door middel van een nekschot of een dodelijke injectie die wordt toegediend in mobiele executiekamers.

Publieke terechtstellingen komen niet vaak voor in China, in tegenstelling tot enkele decennia geleden. "Als het dan gebeurt, leidt het meteen tot veel aandacht. Ook op sociale media in China wordt erover geschreven", vertelt correspondent Marieke de Vries.

"Sommige mensen vinden het een goede zaak dat er korte metten wordt gemaakt met deze criminelen. Ze schrijven dat dit een opvoedende werking kan hebben op de jeugd."

Executies live op internet?

Maar er zijn ook tegengeluiden, vertelt ze. "Anderen zien het als pure intimidatie van de communistische partij en noemen het mensenrechtenschending. Een enkeling vraagt zich af waar dit heen gaat; worden in de toekomst bijvoorbeeld executies live op internet uitgezonden?"

Enkele maanden geleden werden er in Lufeng ook al acht mensen geëxecuteerd wegens drugshandel. In de regio worden veel drugs geproduceerd, vooral crystal meth.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl