Nederlandse economie: 'n boel goed nieuws
De Nederlandse economie groeit in hoog tempo en die groei houdt nog zeker twee jaar aan. Er is meer werk en er zijn minder werklozen, de lonen zijn hoger en de woningmarkt stuwt de groei. "Een boel goed nieuws", zegt De Nederlandsche bank (DNB).
De economie zit in de fase van hoogconjunctuur. Dit jaar groeit de economie met 3,3 procent, de sterkste groei in tien jaar. En die stevige groei houdt de komende twee jaar aan. De werkloosheid daalt van minder dan vijf procent dit jaar naar slechts 3,5 procent in 2019. "Superlaag", zegt DNB-hoofdeconoom Job Swank.
Het herstel van prijzen op de huizenmarkt heeft een flinke bijdrage geleverd aan de groei. Huishoudens zien hun vermogen stijgen, wat het consumentenvertrouwen versterkt en voor stijgende woninginvesteringen zorgt, dit jaar met ruim 11 procent. Dat lijkt veel, maar is toch te weinig om de krapte weg te werken, zegt Swank.
Lonen
Door de grote vraag en toenemende krapte aan woningen zullen de komende twee jaar de bouwinvesteringen daarom wat teruglopen, denkt DNB, ook omdat de bouwbedrijven in toenemende mate op de grenzen van hun bouwcapaciteit stuiten. De huizenprijzen kunnen niet blijven doordenderen en dus houdt DNB rekening met een afkoeling van de oververhitte huizenmarkt.
De groei van de werkgelegenheid, dus meer banen en minder werklozen, zorgt voor een stijgend inkomen van huishoudens en dus voor meer bestedingen. De inflatie - het prijspeil en de kosten van levensonderhoud - zal pas in 2019 in de buurt van de twee procent komen. Dat is dan vooral het gevolg van de btw-verhoging van 6 naar 9 procent en de hogere loonkosten die bedrijven doorberekenen in de prijzen.
De contractlonen stijgen wel, volgend jaar met gemiddeld 2,1 procent en het jaar erop met 2,5 procent. Dat is vergeleken met de loonstijging in 2016 en 2017 weliswaar een procent meer, maar met een inflatie rond de twee procent toch te weinig, vindt DNB.