De Oostenrijke president Van der Bellen (rechts) en de nieuwe bondskanselier Kurz bij de beëdiging
NOS NieuwsAangepast

Regering van 'Wunderkind' Sebastian Kurz in Wenen beëdigd

President Alexander van der Bellen heeft de nieuwe Oostenrijkse regering beëdigd. Dat gebeurde in de Hofburg, waar de president zetelt. Na de nieuwe kanselier, Sebastian Kurz, legden ook de acht ministers van diens conservatieve ÖVP en zes ministers van de rechts-populistische FPÖ de eed af.

De Maria-Theresien-Zimmer in de Hofburg ademt eeuwen Oostenrijkse traditie: kroonluchters aan het plafond en achter de tafel een groot portret van keizerin Maria-Theresia, die in 1780 in deze zaal overleed. Maar ook in het traditiebewuste Oostenrijk veranderen dingen: president Van der Bellen zei dat hij alle academische titels van de ministers weg zou laten, omdat hij het opnoemen daarvan te veel moeite vond.

Het contrast in de top van de Oostenrijkse politiek is opmerkelijk: Van der Bellen was jarenlang leider van de Groenen, vorig jaar werd hij president na een nek-aan-nek-race tegen de kandidaat van de FPÖ. Van der Bellen is de afgelopen tijd regelmatig op de hoogte gehouden van de onderhandelingen. In een korte toespraak zei hij dat hij de samenwerking als "constructief en coöperatief" had ervaren.

Voor alle Oostenrijkers

"Het is geen geheim dat we uit verschillende politieke richtingen komen," zei Van der Bellen. "Maar sinds ik president ben, moet ik naar het belang van alle Oostenrijkers kijken. En dat geldt voor de nieuwe regering ook." Hij benadrukte dat de regering-Kurz Europese samenwerking, de rechtstaat en de scheiding der machten zal respecteren. Maar hij riep de nieuwe ploeg ook op om verantwoord om te gaan met minderheden. "Aan de omgang met de zwaksten kun je zien, wat onze waarden werkelijk waard zijn."

De nieuwe kanselier, Sebastian Kurz, is met een leeftijd van 31 nu de jongste regeringsleider in Europa. Hij werd al op zijn 27ste minister van Buitenlandse Zaken en nam eerder dit jaar de leiding van de conservatieve ÖVP over. Bij de verkiezingen in oktober won de ÖVP, de rechts-populistische FPÖ werd derde. FPÖ-leider Heinz-Christian Strache (48) wordt vice-kanselier en minister van Sport.

Ministers

De FPÖ heeft een aantal belangrijke ministeries gekregen: Buitenlandse Zaken, Binnenlandse Zaken en Defensie. Op Buitenlandse Zaken komt Karin Kneissl, een Midden-Oostendeskundige. Ze zorgde voor ophef door het zionisme te vergelijken met het nazisme en door uitspraken over asielzoekers. Dat zijn volgens haar voor 80 procent mannen tussen de 20 en 30; in de perceptie van Kneissl wordt het vluchtelingenprobleem veroorzaakt door een overschot aan jonge mannen in het Midden-Oosten.

Op Verkeer komt een bekend gezicht. Norbert Hofer was in 2016 presidentskandidaat namens de FPÖ, maar verloor met een klein verschil van Alexander van der Bellen.

De oproerpolitie houdt demonstranten tegen

Meer dan 6000 mensen protesteerden in Wenen tegen de nieuwe regering. Ze liepen buiten de Hofburg, het paleis van de president, en riepen leuzen als "we willen geen nazi-zwijnen".

Zo'n 1500 politiemensen werden ingezet om alles in goede banen te leiden. Volgens de politie verliepen de demonstraties over het algemeen rustig. Drie betogers zijn opgepakt.

Ondanks de protesten liepen de nieuwe kanselier en vice-kanselier over straat naar de Hofburg. De vorige keer dat de FPÖ mee ging regeren, in 2000, waren de nieuwe ministers door een ondergrondse gang gegaan om demonstranten te ontlopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl