Minister De Jonge van VWS
NOS NieuwsAangepast

De Jonge: extra geld verpleeghuizen moet naar personeel

Het extra geld dat verpleeghuizen de komende jaren krijgen, moet worden besteed aan het aannemen van meer personeel. Als het geld ergens anders heen gaat, wordt het teruggevorderd, zegt minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport tegen de Volkskrant.

In 2018 krijgen verpleeghuizen 435 miljoen euro aan extra budget. Daar moeten tienduizend extra zorgmedewerkers van worden betaald. De komende vier jaar gaat er in totaal 2,1 miljard meer naar verpleeghuizen.

Extra geld kan nu nog niet altijd worden teruggevorderd, als het niet wordt besteed aan personeel. Dat is afhankelijk van de contracten die de zorgkantoren hebben afgesloten met de verpleeghuizen. De Jonge wil dat terugvordering standaard wordt opgenomen in nieuwe overeenkomsten.

Laatste woord

De minister wil ook dat het kabinet weer het laatste woord krijgt over de verhoging van budgetten in de zorg. Het extra budget van 2,1 miljard kwam tot stand door kwaliteitseisen die eenzijdig werden vastgesteld door Zorginstituut Nederland. Die kwaliteitseisen zijn bindend.

De Jonge zegt dat het goed is dat kwaliteitseisen een zaak zijn van professionals, maar voegt daaraan toe dat het logisch is dat de politiek uiteindelijk goedkeuring moet geven aan de financiële gevolgen van de kwaliteitseisen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl