Fraser is eruit, hij is klaar bij Vitesse

Aangepast
NOS

"Laat ik voorop stellen dat Vitesse een mooie, warme club is", zegt Henk Fraser in Studio Voetbal.

Verder bijt de Vitesse-trainer vooral op zijn tong. Toch heeft Fraser met die ene zin eigenlijk al genoeg gezegd. Hij lijkt bezig aan zijn laatste seizoen in Arnhem. "Ik heb het onwijs naar mijn zin bij 95 procent van mijn werkzaamheden...", aldus Fraser.

Bij die overige vijf procent dus niet. Al eerder liet Fraser zijn irritatie blijken over de bemoeienis van commissaris Valeri Oyf met het technische beleid. De Rus vormt met de Oostenrijker Jevgeni Merkel en Henk Parren de raad van commissarissen van Vitesse.

"Ze hebben mijn werk niet gemakkelijker gemaakt", aldus Fraser. "Dat ga ik niet ontkennen."

'Het is niet zo ingewikkeld'

Fraser is bezig aan zijn tweede seizoen bij Vitesse. In zijn eerste jaar leidde hij de Arnhemmers naar de eerste prijs in de clubhistorie, de KNVB-beker. Is zijn tweede seizoen zijn laatste? Zijn contract in Arnhem loopt na dit seizoen af.

"Ik ben er voor mezelf uit", zegt Fraser.

"Wij ook", grapt oud-Vitesse-spits Pierre van Hooijdonk.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Blijft Fraser bij Vitesse? 'Ben er voor mezelf uit'

"Elke trainer staat voor zijn visie en zijn opstelling", aldus Fraser. "Het is niet zo ingewikkeld."

Schrijver en columnist Özcan Akyol vindt de woorden van Fraser nog te abstract. "Als dat (staan voor je visie) niet meer kan, is het klaar?"

Fraser: "Ja"

Akyol: "Is het reëel dat dat gaat gebeuren?"

Fraser: "Ja, maar ik heb beloofd daar niet over te praten..."

Maccabi of voorbarig?

Volgens Omroep Gelderland zou Maccabi Haifa al in de winterstop de nieuwe werkgever kunnen worden van Fraser. Bij die Israëlische club is Mohammed Allach, die als technisch directeur van Vitesse gold als vertrouweling van Fraser, sinds begin november werkzaam. Allach haalde een andere oud-trainer van Vitesse, Rob Maas, als interim-coach naar Israël.

Vitesse noemt de berichtgeving te voorbarig. "De clubleiding heeft maandagochtend nog contact gehad met Henk Fraser", stelt de club in een officiële reactie, "en daaruit bleek dat, zoals de planning al was, er in de winterstop met elkaar gesproken gaat worden over de toekomst."

Hyballa: Pastoor is interessant

Voor een collega van Fraser, Alex Pastoor, viel zondag het doek bij Sparta, na de 7-0 nederlaag tegen Feyenoord. "Ik vind het jammer voor iedere collega, maar het hoort er ook bij", zegt de andere trainer aan tafel, Peter Hyballa. "Alex is een interessant type trainer, anders, met visie."

Hyballa zit sinds zijn ontslag bij NEC in april van dit jaar zonder club. Concrete interesse was er wel, maar tot een aanstelling kwam het nog niet. "Ik heb er een paar afgezegd of ze kozen voor een ander. Ik moet nog even nadenken."

Lozano Suárez achterna?

Even terug naar Studio Voetbal van meer dan een maand geleden. "Voor Lozano wordt volgend jaar zeventig miljoen euro betaald", zei Kees Jansma toen. Sindsdien scoorde de Mexicaanse aanvaller van PSV nog maar één keer.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Lozano heeft iets van Suárez'

Van Hooijdonk blijft vertrouwen houden in de aanvaller. "Hij heeft iets van Luis Suárez. Soms doet hij geniale dingen, maar in zijn druistigheid mist hij ook weleens."

Presentator Tom Egbers spitst zijn oren. "Betekent dat dat hij net zo goed kan worden als Suárez?" Van Hooijdonk zegt ja. Hyballa is het met hem eens. Lozano komt er wel volgens de ex-NEC-trainer en maakt er nog wel tien goals bij. "80 miljoen kost hij dan."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Weghorst heeft de twijfel weggenomen'

Volgens Van Hooijdonk kan AZ-spits Wout Weghorst over enige tijd ook de sprong naar een hoger niveau maken. "Vandaag heeft hij in een topwedstrijd laten zien dat hij superbelangrijk kan zijn en de twijfel over zijn meevoetballen is ook voorbij."

"Weghorst maakt stappen", aldus Fraser. "Zijn passie en beleving maken dat hij gaat groeien."

Kijk de hele uitzending van Studio Voetbal met verder onder meer uitgebreid aandacht voor de topper AZ-Ajax hier terug.

STER Reclame