NOS NieuwsAangepast

Pantserwagens bij kerstmarkt in Boedapest

De Hongaarse autoriteiten hebben pantserwagens met zwaarbewapende militairen van de antiterreureenheid TEK bij de kerstmarkten in Boedapest geplaatst. Op de staatstelevisie was te zien hoe de colonne de hoofdstad binnenreed en de pantserwagens posities innamen op het Vörösmarty-plein en bij de basiliek in het centrum.

De oppositie noemt de inzet van pantserwagens door de rechts-nationalistische regering van premier Orbán onnodig en onzinnig. "Orbáns idiote propaganda in volle pracht", schreef de kritische journalist János Széky op Twitter.

De Hongaarse regering zei in het verleden een strikt immigratiebeleid te voeren om aanslagen te voorkomen. Ook zei premier Orban eerder dat migratie "het Trojaanse paard van terrorisme" is gebleken. Volgens hem wordt Europa's "christelijke identiteit" bedreigd door de islam.

Blokkade

Hongarije houdt asielzoekers zoveel mogelijk tegen en er zijn vrijwel geen immigranten met een islamitische achtergrond in het land. Aan de herverdeling van vluchtelingen uit Italië en Griekenland weigert de Hongaarse regering mee te doen.

Voor buitenlandse toeristen was het militaire vertoon bij de kerstmarkten ook opmerkelijk; het verleidde toeristen tot het maken van selfies bij de pantservoertuigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl