NOS Nieuws

Uber beschuldigd van bespioneren concurrenten en omkopen ambtenaren

Taxidienstbedrijf Uber wordt beschuldigd van het bespioneren van concurrenten en het omkopen van buitenlandse ambtenaren. Dat blijkt uit een 37 pagina's-tellende brief geschreven door de advocaat van een ex-werknemer van Uber.

De brief is openbaar gemaakt in een rechtszaak over de ontwikkeling van zelfrijdende auto's die Waymo, een zusterbedrijf van Google, tegen Uber heeft aangespannen.

Uber en zijn voormalige veiligheidsanalist Jacobs hadden al een schikking getroffen van 4,5 miljoen dollar, zodat Jacobs zou zwijgen over zijn beschuldigingen. Maar nu is de brief toch openbaar, nadat het Amerikaanse ministerie van Justitie de rechter eind november op het bestaan van de brief had gewezen, schrijft CNN.

Undercover

In de brief staat dat Uber mensen die door de CIA zijn getraind heeft ingehuurd om buitenlandse inlichtingen in te winnen en "een soeverein land" te bespioneren. Ook staat erin dat undercover-agenten hebben geïnfiltreerd in besloten groepen op sociale media voor taxichauffeurs.

Uber zou ook bestuurders van concurrerende bedrijven hebben bespied en gefilmd en geluidsfragmenten hebben opgenomen in onder meer hotels.

Glashelder

Volgens een assistent van de rechter in de zaak laat de brief zien "hoe extreem ver Uber bereid was te gaan, zowel om voorsprong te krijgen op concurrenten als om het bewijs van slechte handelingen te verbergen".

Het nieuwe hoofd juridische zaken van Uber heeft, een week nadat het ministerie van Justitie de rechter op de brief had gewezen, aan het beveiligingsteam gemaild dat het bedrijf niet mag spioneren. "Om glashelder te zijn: als iemand werkt aan een project om concurrentie-inlichtingen in te winnen door individuen te bespioneren, stop dat nu", zo citeert CNN de Uber-topman.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl