De Amerikaanse president Trump en zijn Russische collega Poetin EPA

Rusland heeft dankzij informatie van de Amerikaanse geheime dienst CIA een aanslag van IS in Sint-Petersburg verijdeld. Volgens het Kremlin heeft president Poetin gebeld met president Trump om hem te bedanken.

Het Witte Huis heeft dat bevestigd. Volgens het Witte Huis heeft Rusland dankzij een Amerikaanse waarschuwing een grote aanval voorkomen waarbij grote aantallen doden hadden kunnen vallen.

Terroristen zouden dit weekeinde een bomaanslag hebben willen plegen op de Kazansky-kathedraal, aan de Nevski Prospekt in het centrum van Sint-Petersburg. Ook andere drukke plaatsen in Sint-Petersburg zouden het doelwit zijn. Met hulp van de CIA heeft de Russische politie zeven aanhangers van Islamitische Staat opgespoord en aangehouden.

Dit zouden beelden van de arrestaties zijn, uitgezonden door de Russische staatstelevisie:

'Ik moest explosieven maken en in flessen stoppen'

Volgens het Kremlin heeft Poetin Trump verzekerd dat de Russische inlichtingendienst FSB iedere informatie over terreurplannen tegen de VS meteen met de VS zal delen. Correspondent David Jan Godfroid noemt het heel opmerkelijk dat beide diensten samenwerken. "Je hoort zelden of nooit dat de CIA de Russische inlichtingendienst helpt of van informatie voorziet."

Het was al de tweede keer in een paar dagen dat de leiders belden. Donderdag bedankte Trump Poetin voor opmerkingen over "de sterke economische prestaties van de VS", zoals het Witte Huis het formuleert.

Godfroid zegt verder dat Trump en Poetin met enige regelmaat contact hebben met elkaar, ondanks het feit dat de relatie tussen beide landen op een dieptepunt is. "Natuurlijk ze hebben heel onderwerpen meningsverschillen, maar ze hebben ook hetzelfde speerpunt: de bestrijding van terrorisme. Ik denk dat dat de boodschap is die ze willen uitdragen."

'Je hoort zelden of nooit dat CIA de Russische inlichtingendienst helpt'

In april was Sint-Petersburg al doelwit van terroristen. Toen kwamen 16 mensen om in de metro en raakten meer dan 50 mensen gewond.

STER reclame