NOS VoetbalAangepast

Martens: overdreven om vergeleken te worden met Messi

Lieke Martens, van girl next door tot grote ster in één jaar

Jarenlang was ze op zichzelf aangewezen, maar inmiddels lacht het leven Lieke Martens toe. De eenzaamheid is vervangen door roem en sportieve erkenning. Het jaar 2017 is voor de Limburgse, die gisteren haar 25ste verjaardag vierde, een memorabel jaar geworden.

Ze pakte de Europese titel met de Oranjevrouwen, maakte de overstap naar FC Barcelona en werd ook nog eens uitgeroepen tot wereld- en Europees voetbalster van het jaar.

"Ik had echt het gevoel dat er veel in het team zat", blikt Martens terug op het winnen van het EK in eigen land. "Natuurlijk hebben we onszelf een beetje verrast, maar we hebben het wedstrijd voor wedstrijd bekeken. We werden steeds hechter en het teamgevoel groeide. We voelden ons ook echt onverslaanbaar. Gelukkig is dat zo gebleven."

Prachtig jaar

Nederland veroverde begin augustus de titel door in Enschede in een zinderende finale met 4-2 te winnen van Denemarken. Na de wedstrijd werd Martens uitgeroepen tot speelster van het toernooi. Een maand later mocht ze zich ook nog eens Europees voetbalster van het jaar noemen.

Cristiano Ronaldo en Lieke Martens, de Europees voetballer en voetbalster van het jaar

"Dat was heel erg mooi. Je gaat ernaartoe, terwijl je weet dat je met Lionel Messi in een privéjet naar Monaco gaat. Dat is alleen maar genieten. En dan win je ook nog die beker en mag je op het podium naast Cristiano Ronaldo staan. Dat was een hele mooie ervaring."

Poster

Voor het EK al maakte Martens de overstap van het Zweedse FC Rosengard naar FC Barcelona. In Catalonië wordt ze op handen gedragen door zowel de supporters als de club. Op een poster van de Spaanse club staat ze zelfs zij aan zij met Lionel Messi.

"Dat is iets heel moois. Het is echt een goede stap voor het vrouwenvoetbal dat zo'n grote club het vrouwenvoetbal op de kaart zet. Het is wel overdreven om vergeleken te worden met Messi. Ik heb wel die dribbel en het scorend vermogen, maar niemand is met hem te vergelijken."

Niet alleen als voetbalster heeft Martens het afgelopen jaar flinke stappen gemaakt. Ook op persoonlijk vlak heeft de aanvalster een grote ontwikkeling doorgemaakt.

Eenzaam

"Ik ben nu al bijna tien jaar het huis uit en heb er veel voor moeten laten", kijkt ze terug. "Ik heb stappen gemaakt om een betere voetbalster te worden en daar heb ik ontzettend veel van geleerd."

"Maar je leert jezelf ook als mens kennen. Ik was veel op mezelf aangewezen. In Zweden heb ik vier jaar alleen gewoond. Dan weet je dat je af en toe eenzaam bent. Maar ik wilde gewoon slagen. Dit jaar heeft het wel goedgemaakt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl