Trainer John van den Brom op de bank bij AZ
NOS VoetbalAangepast

Van den Brom wil doorgroeien met AZ: succes is geen toeval

Je zal het John van den Brom niet hardop horen zeggen, maar na de sterke eerste seizoenshelft dwalen de gedachten ongetwijfeld weleens af naar de landstitel.

"We staan gedeeld tweede, dus het kan. Waarom niet? Je kan wel blijven zeggen dat de tweede plek toeval is, maar feit is dat we daar staan met leuk voetbal", zegt de trainer van AZ. Vanmiddag spelen de Alkmaarders de topper tegen Ajax (14.30 uur).

"We vinden allemaal dat het nóg beter kan en dan zou het zomaar eens kunnen gebeuren. Ik ga niet zeggen dat we voor de titel gaan, maar de ontwikkeling die we hebben ingezet met de club is goed."

Kan AZ kampioen worden? 'We staan gedeeld tweede, waarom niet?'

AZ is al negen wedstrijden ongeslagen in de eredivisie. Een mooie serie, al werd die reeks wel neergezet tegen voornamelijk clubs uit het rechterrijtje. Tegen topclubs kan AZ minder fraaie cijfers overleggen. Uit de laatste tien duels tegen de traditionele topdrie haalde de club slechts één punt.

Maar met cijfers uit het verleden kan Van den Brom niks. "Het heeft geen zin om terug te denken, ik wil bij onszelf blijven. De wedstrijdmentaliteit moet altijd hetzelfde zijn. Tegen goede ploegen moet je laten zien dat je even goed of zelfs beter bent dan je directe tegenstander, dat is een mooie uitdaging voor zondag."'

Van den Brom ziet parallellen tussen zijn ploeg en Ajax. "We hebben allebei veel jonge spelers met individuele kwaliteiten. Op sommige posities hebben we betere spelers, op andere niet. Maar wij hebben veel vastigheid. Ik zie dingen van hen terug bij ons waarin wij als team verder zijn."

Ajax-trainer Marcel Keizer moet behoorlijk puzzelen om vier verdedigers op te stellen. Van den Brom: "Ik wist zelf niet dat Joël Veltman en Matthijs de Ligt geschorst zouden zijn bij een gele kaart. Ik kon er steeds weer eentje wegstrepen, al is de blessure van Max Wöber wel triest natuurlijk."

Maximilian Wöber verlaat geblesseerd het veld tijdens Ajax-Excelsior

21 verschillende spelers kregen dit seizoen een basisplaats bij AZ, 9 van hen komen uit de eigen opleiding. "We hebben een mooie mix. Aan de ene kant zijn er spelers die nog niks gewonnen hebben, maar wel heel graag willen. Aan de andere kant nemen Ricardo van Rhijn, onze Noorse vrienden Fredrik Midtsjø en Jonas Svensson én Ron Vlaar veel bagage mee."

De glimlach is moeilijk van het gezicht van Van den Brom af te krijgen. "Ik geniet vaak tijdens de wedstrijden omdat we winnen én goed spelen. De jongens ontwikkelen zich goed, er is plezier op het veld. Maar dat betekent niet dat we er al zijn. We hebben nog niks, maar zijn op de goede weg. Dat moeten we vasthouden."

'Hoop dat mijn contract niet weer zo'n issue wordt'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl