Feyenoord-talent Malacia: onbevangen en met branie

Aangepast
Tyrell Malacia in actie tegen Napoli Pro Shots

Debuteren in de Champions League; er zijn slechtere podia om je entree te maken. Het overkwam de pas 18-jarige Tyrell Malacia bij Feyenoord vorige week tegen Napoli. En ook in de eredivisie heeft de Rotterdammer inmiddels zijn eerste minuten gemaakt. Waarschijnlijk staat Malacia ook vanmiddag op het veld als Feyenoord het in de Rotterdamse derby tegen Sparta opneemt.

Voor het grote publiek een nieuwe naam, maar de opkomst van de vleugelverdediger is voor Damien Hertog geen verrassing. Als hoofd opleidingen bij Feyenoord en later als trainer van Feyenoord onder 19 maakte hij de ontwikkeling van de verdediger van heel nabij mee.

"Ik verwachtte wel dat hij het eerste zou halen, ja. Hij heeft veel kwaliteiten, een talentvolle speler met een goede mentaliteit. Het is echt een winnaar, dat hoort ook bij talent", zegt Hertog, die in juni Mario Been naar Apoel Nicosia volgde. Het trainersduo werd op Cyprus zes weken later weer ontslagen.

Niet altijd leuk bij onder 19

Vooral in het laatste seizoen van Hertog bij Feyenoord (2016/2017) was hij veel bezig met Malacia. "Wij zijn toen heel intensief met hem bezig geweest. Het is een enorm talentvolle jongen en dan probeer je meer weerstand op te bouwen. Heel kritisch kijken, meer eisen en meer uitdagen. Ik denk dat hij dat niet altijd leuk heeft gevonden."

Maar het hoort erbij, vindt de oud-speler van onder meer Excelsior en De Graafschap. "Wij zijn er om iemand voor te bereiden op het eerste elftal. Dan is een assistje geven of een goede wedstrijd spelen niet voldoende. Je moet doorgroeien naar wat er in het eerste van je wordt verwacht."

Tyrell Malacia in de Champions League Pro Shots

De Rotterdamse derby tussen Sparta en Feyenoord begint om 12.30 uur op het Kasteel. Flitsen van de wedstrijd zijn te horen op NPO Radio 1. De wedstrijd is ook te volgen via het liveblog op nos.nl of via teletekst op pagina 825.

In zijn eerste optredens bij Feyenoord maakte Malacia een goede indruk. "Daar ben ik wel trots op. Hij doet het ook slim, bij ons liep hij te pas en te onpas naar voren. In het eerste speelt hij wel iets meer op zeker, maar tegen Napoli zag ik ook de echte Tyrell. Onbevangen en met branie: de jongen uit Rotterdam-Zuid."

"Als jeugdspeler krijg je ook maar een paar wedstrijden de kans om er te staan. Gek genoeg pakt dat vaak goed uit. Ze zijn ongedwongen, spelen vrijuit, maar daarna komt het concurreren. Als je het goed doet, kom je in de koker van de trainer. Je moet zorgen dat je een serieuze optie wordt."

Een echte winnaar

En een concurrentiestrijd is er bij Feyenoord volop zodra de ziekenboeg weer leegloopt. Met Miquel Nelom en Ridgeciano Haps is de concurrentie stevig aan de linkerkant.

"Die hebben wellicht ook veel krediet. Een jeugdspeler begrijpt dat ook echt wel. Je moet gewoon heel goed zijn om in het eerste van Feyenoord te spelen. Tyrell is een echte winnaar, hij loopt nooit de kantjes er vanaf. Hij wil de trainer niet teleurstellen en vooral zichzelf niet. Dat is misschien nog wel het belangrijkste", meent Hertog.

STER Reclame