NOS NieuwsAangepast

Kadhafi bereid tot martelaarschap

De Libische leider kolonel Kadhafi is niet van plan op te stappen. In een televisietoespraak eind van de middag op de staatstelevisie toonde hij zich onverzoenlijk en deed hij de betogers geen enkele concessie.

Martelaar

Hij kondigde op opgewonden toon en vol emotie aan dat hij aan zal blijven als leider van Libië. Hij noemde zichzelf een "bedoeïenenstrijder" die Libië roem heeft gebracht en zei dat hij het land niet zal verlaten. "Ik zal hier sterven als een martelaar, net als mijn grootvader."

Hij haalde fel uit naar buitenlandse media en regeringen. Die schetsen volgens hem een vertekend beeld van de situatie in Libië. Kadhafi zei lak te hebben aan de VS en herinnerde eraan dat dat land Libië in het verleden heeft gebombardeerd. "We hebben de Amerikanen en Britten eerder weerstaan en zullen ons niet overgeven."

Kopieergedrag

Kadhafi hield zijn toespraak voor een half-verwoest gebouw. Hij zei dat "verraders het imago van Libië beschadigen" en gaf de schuld aan gedrogeerde jongeren die de onlusten in andere Arabische landen hebben gekopieerd. We hebben nog geen geweld gebruikt, maar dat gaat zeker gebeuren als het noodzakelijk is, zei hij verder. Hij riep zijn aanhangers op om woensdag de straat op te gaan om hem te steunen.

Ratten en huurlingen

De demonstranten noemde hij "ratten en huurlingen die niet het Libische volk vertegenwoordigen". Zij willen van Libië "een nieuw Afghanistan" maken, zei hij. "Ze spelen spelletjes met de eenheid van het land en verdienen de doodstraf."

Reacties

De Duitse bondskanselier Merkel heeft de toespraak van de Libische leider beangstigend genoemd. Hij heeft zowat de oorlog aan zijn eigen volk verklaard, zo zei ze. Merkel zei sancties tegen Kadhafi te steunen als het geweld tegen betogers doorgaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl