NOS NieuwsAangepast

Oostenrijkse artsen willen mogelijk referendum over rookverbod

Artsen in Oostenrijk verzetten zich tegen het plan van de nieuwe coalitie om roken in de horeca toch niet te verbieden. Zij spreken van een stap terug en overwegen het initiatief te nemen tot een referendum, zodat de bevolking zich over het plan kan uitspreken. Het verbod had in mei moeten ingaan.

Volgens de voorzitter van de Oostenrijkse artsenvereniging moet de regering een algeheel rookverbod afkondigen voor de horeca, zoals dat ook in andere landen is gebeurd. "Dit plan is schadelijk voor de gezondheid van alle Oostenrijkers."

Landelijke referenda zijn een zeldzaamheid in het Alpenland. Eén keer eerder mocht de bevolking zijn mening geven. Dat was in 2013 over de dienstplicht. Het parlement beslist of er een landelijk referendum komt

Beperkende maatregelen

In de Oostenrijkse horeca mag worden gerookt, al gelden er hier en daar wel beperkende maatregelen.

Roken is slecht voor de gezondheid, maar ook mensen die geen sigaret opsteken, lopen gevaar. Volgens de Oostenrijkse artsen sterven in hun land jaarlijks alleen al duizend mensen die in de rook van anderen hebben gezeten. Oostenrijkers behoren tot de strafste rokers.

Of een referendum alsnog leidt tot een rookverbod voor de horeca is nog maar de vraag. Uit een peiling onder 800 mensen blijkt dat niet meer dan 39 procent van de bevolking voorstander is van een algemeen verbod. 35 procent vindt dat er al voldoende wordt gedaan om de niet-rokers te beschermen.

ÖVP en FPÖ bereikten gisteren na zeven weken onderhandelen een akkoord. Details van de overeenkomst worden vandaag bekendgemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl