Met zeven treffers is Zakaria Labyad momenteel de clubtopscorer en smaakmaker van FC Utrecht. Daar zag het een jaar geleden niet naar uit. Toen zat Labyad, na sportieve avonturen bij Sporting Lissabon, Vitesse en Fulham, zonder club en was zijn voetbaltoekomst ongewis.

Labyad heeft gescoord tegen Roda JC ANP Pro Shots

Bij Utrecht, waar hij sinds het begin van het kalenderjaar onder contract staat, groeide hij in korte tijd uit tot basisspeler en uitblinker. Inmiddels is Labyad zover dat hij klaar zegt te zijn voor een volgende stap: een club uit de traditionele topdrie van Nederland. "Ik ben van ver gekomen. Nu ben ik eindelijk fit en voel ik me goed," stelt de 24-jarige middenvelder tevreden vast.

"Toen ik bij Utrecht kwam, was ik er niet goed aan toe. Ik moest werken aan mijn gewicht, conditie, wedstrijdritme, de intensiteit van de trainingen. Dat kwam er allemaal bij kijken. Ik heb twee maanden keihard getraind, zonder een dag vrij."

Hoe groot is het contrast met 2010, toen Labyad debuteerde in het shirt van PSV en werd gezien als een grote belofte. Een mooie voetbaltoekomst leek in het verschiet te liggen. Maar veel eerder dan de fans in Eindhoven hadden gehoopt, vertrok Labyad in 2012 naar het buitenland, na een conflict met PSV over zijn contract.

Het werd hem door de supporters en de club, waar hij zijn voetbalopleiding genoot, niet in dank afgenomen.

Labyad kwam terecht bij Sporting Lissabon, maar veel geluk bracht de periode in Portugal hem niet. De club verhuurde hem aan Vitesse en Fulham en besloot in augustus vorig jaar in overleg met Labyad het contract te ontbinden.

Labyad in het shirt van Sporting Lissabon AFP

Van groot talent naar werkloze voetballer, het zou menigeen onzeker maken, maar zo niet Labyad. "Ik had helemaal geen twijfels. Ik kon naar veel mooie clubs uit het buitenland. Maar ik wilde graag terug naar Nederland, omdat ik denk dat ik hier nog niet klaar ben. Die kans kwam toen Utrecht zich in januari meldde."

Aan zelfvertrouwen geen gebrek bij Labyad, die onlangs bekendmaakte dat hij openstaat voor een transfer naar een van de clubs in de traditionele topdrie: Ajax, Feyenoord en PSV.

"Binnen FC Utrecht weet iedereen dat ik mijn ambities heb. Natuurlijk is het altijd een moeilijke keuze om Utrecht te verlaten, omdat dit de club is in de stad waar ik geboren ben. Als kleine jongen is het altijd je droom om voor FC Utrecht te spelen. Maar wat is clubliefde? Ik zal niet doodgaan als ik hier vertrek."

FC Utrecht ideale springplank

Ook zijn trainer bij FC Utrecht, Erik ten Hag, toont zich realistisch. "Wij staan er ontspannen in. Gelukkig hebben wij spelers die grote ambities hebben. Uiteindelijk gaat het erom dat het team presteert, dan speelt ook het individu zich in de kijker."

"Dat hebben we de afgelopen jaren ook gezien met Bart Ramselaar, Sofyan Amrabat en Sébastien Haller, die naar mooie clubs gingen. En ongetwijfeld zullen er nog veel volgen", aldus de trainer van Utrecht.

Voor de club uit de Domstad is het te hopen dat een eventuele transfer pas plaatsvindt in de zomer. Ten Hag vindt dat in ieder geval het ideale moment, ook al kun je sommige dingen natuurlijk ook niet tegenhouden.

Het conflict tussen PSV en mij is opgelost. Alleen met de supporters heb ik geen contact.

Zakaria Labyad

De trainer prijst de kwaliteiten van zijn speler, maar wil niet zeggen dat Labyad te goed is voor Utrecht. "Dat klinkt zo denigrerend naar de rest, en zo moet je dat dus ook niet brengen. Zo zou je dus ook kunnen zeggen dat Ronaldo te goed is voor Real Madrid en Messi te goed voor Barcelona. Maar ze kunnen alleen maar uitblinken als het team goed functioneert."

"Niemand is groter dan de club. Dat geldt ook voor Zakaria Labyad. Maar dat het een geweldige speler voor ons is en dat de fans enorm van hem genieten, dat is wel duidelijk."

Labyad loopt naar Ten Hag na zijn treffer tegen Ajax ANP

Of zijn sportieve toekomst inderdaad ligt bij Ajax, Feyenoord of PSV kan Labyad nog niet zeggen. "De enige club waarmee ik nu contact heb, is FC Utrecht." Door het bekendmaken van zijn ambities, sluit de voetballer dus ook een terugkeer naar Eindhoven niet uit.

Opmerkelijk, want toen hij in februari met FC Utrecht bij PSV op bezoek ging, trakteerde het Brabantse publiek hem nog op een striemend fluitconcert om aan te geven dat de fans de vechtscheiding van 2012 nog niet waren vergeten.

"Ik heb twee jaar geleden mijn excuses aangeboden aan Marcel Brands. En die heeft hij ook aanvaard. Daarna heb ik nog vijf keer tegen PSV gespeeld en hem altijd gegroet. Het conflict tussen PSV en mij is opgelost. Alleen met de supporters heb ik geen contact."

Voorlopig laat de speler in het midden waar hij zijn carrière wil vervolgen. "Ik moet goed bij FC Utrecht blijven presteren en dan zie ik wel wat de toekomst brengt."

STER reclame