Lange rijen in het Koninklijk Paleis in Boekarest EPA

Lange rijen in Roemenië om laatste eer te bewijzen aan oud-koning

time icon Aangepast

De rijen bij de kist van de eerder deze maand overleden oud-koning van Roemenië Michaël I zijn zo lang, dat is besloten de deuren van het Koninklijk Paleis in Boekarest de hele nacht open te houden. De deuren zouden eigenlijk vanavond om 22.00 uur sluiten.

Het afscheid van de geliefde oud-koning duurt drie dagen. Ook donderdagavond was de opkomst enorm en werden de deuren niet gesloten. Volgens Roemeense media hebben al meer dan 20.000 mensen de laatste eer bewezen aan Michaël I sinds de kist woensdag het Koninklijk Paleis werd binnengebracht. Buiten het paleis hebben mensen duizenden kaarsjes aangestoken en bloemen neergelegd.

Michaël wordt morgen begraven. Onder anderen de Zweedse koning Carl Gustaf, de Spaanse oud-koning Juan Carlos en de Britse prins Charles zullen daarbij aanwezig zijn. Het lichaam wordt eerst naar de kathedraal en vervolgens naar Curtea de Arges overgebracht. Dat is de plaats waar leden van de Roemeense koninklijke familie worden begraven.

Populair

Michaël van Hohenzollern-Sigmaringen, zoals hij volledig heet, was populair bij het Roemeens volk. In 1927 werd hij op 5-jarige leeftijd voor het eerst koning, toen zijn vader Carol II ervoor koos afstand te doen van de troon. In 1930 nam zijn vader met een staatsgreep de macht weer over.

In 1940 keerde Michaël terug als koning. Vier jaar later wist hij dictator Antonescu, die Hitler-sympathisant was, met behulp van enkele generaals af te zetten. Die actie maakt Michaël tot op de dag van vandaag populair in Roemenië.

In 1947 werd Michaël door de nieuwe communistische machthebbers gedwongen tot abdicatie. Hij vluchtte vervolgens naar Zwitserland. Daar overleed hij op 5 december op 96-jarige leeftijd. Michaël leed aan leukemie en huidkanker.

STER Reclame