Kinderen op school wordt gevraagd wat ze vinden van alcoholvrij bier
NOS NieuwsAangepast

Zorgen om kinderen die alcoholvrij bier drinken

Kan het kwaad als je kind een alcoholvrij biertje meedrinkt terwijl je zelf op vrijdagavond een pilsje opentrekt? En hoe zit dat op een feestje? Actuele vragen, want veel kinderen hebben weleens een 0.0-biertje op. Dat lijkt geen kwaad te kunnen, maar toch zijn experts bezorgd over die ontwikkeling.

Het Trimbos-instituut denkt dat het de stap naar het drinken van echt alcohol kleiner maakt. "Op deze manier wennen ze al aan de smaak van echt bier", zegt Ninette van Hasselt van de organisatie. Eerder trok ook de GGD in Gelderland aan de bel.

Kinderen een alcoholvrij biertje, is dat slim?

Recente cijfers zijn er niet, maar uit een rondgang bij een brugklas in Hilversum blijkt dat veel leerlingen van 11 en 12 jaar weleens een alcoholvrij biertje hebben gedronken. Uit een volle klas zelfs 24 leerlingen, en een van hen is Marly. "Nee, ik drink het niet zo heel vaak. Meestal is het met verjaardagen, dat ik dan 1 flesje mag. Maar voor de rest niet echt", zegt ze tegen het radioprogramma Nieuws en Co. Ze vindt het wel lekker. "Het smaakt zoet."

Praten

Docent maatschappijleer Theo Oosterhagen keek ervan op dat bijna alle leerlingen in zijn klas hun hand opstaken. "Ik had niet verwacht dat het percentage zo hoog was. Natuurlijk, er zit geen alcohol in, maar aan de andere kant neigt het er wel naar." Volgens hem is het belangrijk om er met de kinderen over te praten. "Waarom drink je het? Is het omdat je het lekker vindt, of als vervanging van de drank?"

Het Trimbos is bang voor het laatste en vooral dat het de associatie van gezelligheid met alcohol in stand houdt. "Het geeft de boodschap dat alcohol er eigenlijk bijhoort en dat de kinderen een surrogaat mogen drinken. Voor hen is het fijn dat ze een beetje mee kunnen doen, maar de vraag is of dat slim is als opvoeder", zegt Van Hasselt.

Het Trimbos-instituut benadrukt wel dat 0.0-biertjes altijd beter zijn dan het drinken van echt alcohol en dat het voor tieners van 16 en 17 beter is dan echt bier.

Geen minimumleeftijd

Kinderen kunnen de blikjes of flesjes alcoholvrij bier gewoon zelf kopen in de supermarkt. Er is geen leeftijdsbeperking, omdat er geen alcohol in zit. Toch vindt staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) het niet goed als kinderen bier drinken, ook niet als het alcoholvrij is. Ook hij vindt het logisch dat de stap naar bier mét alcohol snel is gemaakt. "Bier is bier en dat is voor 18-plussers", concludeert hij.

Blokhuis heeft nog geen signalen dat het een groot maatschappelijk probleem is, maar wil onderzoeken of er aanleiding is om het thema breder met maatschappelijke organisaties aan de orde te stellen.

En Marly uit Hilversum? Denkt zij dat ze nu sneller gewoon bier zal drinken? "Ik had laatst per ongeluk dat ik mijn vaders blikje pakte in plaats van mijn Fanta, maar dat vond ik echt niet lekker. Nee, dat gaat hem niet worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl