ANP
NOS NieuwsAangepast

Vattenfall biedt mee op subsidieloos windmolenpark op zee

Energiebedrijf Vattenfall is kandidaat voor het bouwen van het windmolenpark dat voor de kust van Noordwijk moet komen. Het project Hollandse Kust Zuid is de eerste subsidievrije aanbesteding van een windmolenpark in Nederland.

Het Zweedse moederbedrijf van Nuon zegt dat het een leidende rol wil spelen op het gebied van duurzame energie. Het steekt dit jaar en volgend jaar 2 miljard euro in projecten in Noordwest-Europa.

Het concern heeft tien windparken op zee en nog eens elf in ontwikkeling. Door de ervaring die al is opgedaan en door samen te werken met leveranciers denken de Zweden dat ze het Nederlandse windmolenpark ook zonder subsidie rendabel kunnen krijgen.

Perfect

De locatie, zo'n 22 kilometer uit de kust bij Noordwijk, is volgens Vattenfall "een perfect windgebied".

Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat wil niet op de inschrijving van Vattenfall ingaan, maar hoopt op een grote belangstelling voor de "subsidieloze tender" die vandaag is geopend.

Hij zegt dat de kosten van het winnen van windenergie op zee enorm zijn gedaald. Vijf jaar geleden kostte een kilowattuur 12,5 cent en dat is volgens Wiebes teruggelopen naar ongeveer 4 cent.

Leidingen

"De tijd komt in zicht dat we zonder subsidie windenergie op zee kunnen installeren." Voor de overheid resteren dan alleen nog de kosten van onder meer het aanleggen van leidingen naar de kust.

Het is de bedoeling dat het windmolenpark in 2022 in bedrijf is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl