PVV-leider Wilders en de Rotterdamse lijsttrekker Hegedüs
NOS NieuwsAangepast

Nieuwe lijsttrekker PVV Rotterdam weg, racistische uitspraken opgedoken

Een dag nadat PVV-leider Wilders de lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam heeft gepresenteerd, is Geza Hegedüs alweer vervangen.

De PVV schrijft: "Tot onze grote spijt hebben wij kennisgenomen van nieuwe informatie rondom lijsttrekker Géza Hegedüs. Deze informatie is onaanvaardbaar en past niet bij een PVV-politicus. Betrokkene is per direct van de lijst verwijderd."

Waarom Hegedüs opzij is geschoven, maakt de PVV niet duidelijk. Niemand wil reageren op vragen over de kwestie. Wel is naar buiten gekomen dat Hegedüs racistische uitspraken heeft gedaan in podcasts van de alt-rightgroepering Erkenbrand.

De Volkskrant citeert uit de podcasts, waarin Hegedüs onder meer betoogt dat 'mohammedanen' en niet-blanke Nederlanders het land uit moeten worden gezet. Volgens hem is er sprake van een oorlog tegen etnische Nederlanders.

"Onze grootste vijand is dat we etnisch vernietigd worden. Dat is er gaande. We zitten gewoon in een oorlog. Of we overleven, of we overleven niet." Hegedüs zegt "een etnostaat van etnische Nederlanders" voor te staan en wil dat het Nederlanderschap alleen nog te verkrijgen is door overerving.

"Negers met Nederlandse jonge vrouwen"

In zwarten ziet hij een groot gevaar. "Negers zijn op bepaalde vlakken in de criminaliteit toonaangevend" en in zijn omgeving ziet hij "een groeiende irritatie over negers". "Of ze nou uit Suriname komen, of uit de Nederlandse Antillen of Afrika zelf. Dat maakt niet uit." Hij signaleert in zijn thuisstad Rotterdam "grotendeels alleen maar negers met Nederlandse jonge vrouwen. Dat is het grote gevaar. Marokkanen en Turken zijn op dat vlak niet het grootste gevaar."

Opvallend genoeg vertelt Hegedüs in de podcasts ook over zijn Hongaarse achtergrond en zijn loyaliteit aan Hongarije. Hij is hier opgegroeid, maar ziet zichzelf als Hongaar en wil ook actief worden in de Hongaarse politiek. Onderzoekscollectief Kafka zegt dat hij een Hongaars paspoort heeft. De PVV is juist fel gekant tegen dubbele nationaliteiten.

Holocaustontkenner

Ook vandaag is bekend geworden dat Hegedüs in 2014 zijn respect heeft betuigd aan de beruchte Britse historicus David Irving, zo bericht het AD. Hij wenste Irving op Facebook een gelukkige verjaardag en nog vele productieve jaren toe. "You really have my respect", schreef Hegedüs. Irving ontkent al jaren dat de Holocaust heeft plaatsgevonden en heeft daarvoor in 2006 ook een celstraf uitgezeten in Oostenrijk. PVV-leider Wilders vaart juist een uitgesproken pro-Israëlische koers.

Wilders betreurt de gang van zaken rond Hegedüs zeer, twittert hij. "Als we dit hadden geweten dan was Hegedüs nooit op de lijst gezet." Een nieuwe lijsttrekker wordt volgende week bekendgemaakt.

Verslaggever Robert Bas spreekt van "een enorme fout" van de PVV. "De vraag is natuurlijk: waarom heeft Wilders deze informatie niet zelf boven tafel gekregen, en heeft Hegedüs misschien gelogen over zijn achtergrond?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl