Hans Vijlbrief (r) met zijn voorganger Thomas Wieser
NOS Nieuws

Hoekstra vindt kans op EU-topfunctie uitstekend nieuws

Minister Hoeksta vindt het "uitstekend nieuws" dat de Nederlander Vijlbrief nog de enige kandidaat is voor een topfunctie bij de Europese Unie. Het ziet ernaar uit dat hij de nieuwe voorzitter van Eurogroep Werkgroep (EWG) in Brussel wordt.

De Nederlandse minister van Financiën wil niet op de zaken vooruitlopen. Er wordt in januari over de benoeming besloten. "Het ziet er heel goed uit", vindt hij. Maar hij waarschuwt dat er in de politiek altijd nog onverwachte dingen kunnen gebeuren.

Geen ruilhandel

Hoekstra beaamt dat Nederland de verlenging van de termijn van Jeroen Dijsselbloem als Eurogroepvoorzitter niet heeft gesteund. Hij zegt dat het om een verlenging van een korte periode zou gaan. "We hadden ons op zich kunnen vinden in zo'n korte verlenging. Maar wij zijn tegen een vaste Eurogroepvoorzitter en een heleboel landen hebben gezegd dat zij dolgraag die functie willen hebben."

Dijsselbloem is Eurogroepvoorzitter sinds januari 2013. Hij blijft tot 13 januari 2018 in functie.

Volgens de minister is er geen sprake van dat Nederland Dijsselbloem heeft laten vallen om zo de functie van Vijlbrief in de wacht te slepen. ""Die twee dossiers hebben niks met elkaar te maken." De NRC meldde onlangs dat er een soort ruilhandel had plaatsgevonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl