Vuur raast door Zuid-Californië: 'alles is gesmolten'
"Alles is bedekt onder een dikke laag as", vertelt correspondent Arjen van der Horst. Hij loopt door de restanten van een huis in Californië. In de Amerikaanse staat woeden sinds het begin van de maand bosbranden. "Zelfs het metaal van auto's is gesmolten. Zo extreem is de hitte hier geweest."
Sinds 4 december woeden rond Los Angeles enorme bosbranden, die de naam Thomas hebben gekregen. Het vuur heeft een gebied van ongeveer 980 vierkante kilometer in de as gelegd en is daarmee de op drie na grootste brand in de geschiedenis van Californië.
"We hebben hier in het verleden ook wel bosbranden gehad, maar niet op deze manier", vertelt Steve uit het plaatsje Bonsall, ten zuiden van Los Angeles. Hij raakte zijn huis kwijt. "Het vuur sloeg razendsnel om zich heen", zegt hij. Hij zette zijn honden en katten in de auto en vluchtte.
Een van de redenen dat de bosbranden zich zo snel verspreidden is de enorme droogte in het gebied. Het vuur wordt verder aangewakkerd door de harde wind. De inwoners van Californië zijn gewend aan bosbranden, maar niet in deze tijd van het jaar. "Dit is zeer ongewoon", zegt Steve. "Normaal woeden die in de herfst, niet halverwege december."
De gouverneur van de staat, Jerry Brown, noemde bosbranden met Kerst "het nieuwe normaal" en weet de dorre winters aan de toenemende CO2-uitstoot. Zo ver wil wetenschapper Alexander Gershunov van de University of California nog niet gaan. Er spelen ook andere factoren mee, zegt hij. Maar hij bevestigt wel dat bosbranden met Kerst in Californië normaal zouden kunnen worden, mede door klimaatverandering.
De inwoners van Californië zullen moeten wennen aan de hogere temperaturen, extreme droogte en steeds grotere kans op allesverwoestende bosbranden. "De weersomstandigheden in de regio zijn veranderd", zegt inwoner Steve. "Het zuiden van Californië heeft geen echte winter meer. Er valt vrijwel geen regen."
Hoewel de inwoners van sommige getroffen gebieden inmiddels weer terug mogen naar hun huizen, zijn de bosbranden nog steeds niet achter de rug. Veel scholen en wegen zijn nog dicht. De verwachting is dat het vuur ook dit weekend nog woedt. Geschat wordt dat de branden nu al voor bijna 75 miljoen aan schade hebben aangericht. Zeker 800 huizen zijn verwoest.
Steve is een van de mensen die vrijwel alles is kwijtgeraakt. Hij woont met zijn huisdieren in de garage bij vrienden. Hij heeft in zijn afgebrande huis in Bonsall gezocht naar overgebleven spullen van waarde, maar vond bijna niets. "Alles is weggesmolten in een onherkenbare massa. Zo intens was de hitte van het vuur."