NOS NieuwsAangepast

Rutte over Hongaars migratiebeleid: een schaamteloos verhaal

Premier Rutte noemt het "schaamteloos" dat zijn Hongaarse collega Orbán geen vluchtelingen wil opnemen en het genoeg vindt om met drie andere Oost-Europese landen 35 miljoen euro te investeren in Afrika om migratie te voorkomen.

Dat zei de premier in aanloop naar een werkdiner in Brussel waar Europese leiders vanavond discussiëren over migratie. De Duitse, Oostenrijkse en Belgische premiers reageerden in vergelijkbare bewoordingen.

Nederland en andere landen willen dat nieuwe vluchtelingen eerlijk over de EU-lidstaten worden verdeeld. Die afspraak was eerder gemaakt, maar Polen en Hongarije werkten daar niet mee. Zij namen geen enkele vluchteling op, Tsjechië en Slowakije nog geen twintig.

Vlam in de pan

Toen de vluchtelingencrisis in 2015 op zijn hoogtepunt was, leidde die tot veel ruzie in Europa. "Gezamenlijke oplossingen leken heel moeilijk", zegt correspondent Arjan Noorlander. "Nu ze in een rustigere periode weer over migratie gaan praten, slaat de vlam direct weer in de pan, nog voordat de discussie is begonnen."

De landen die 35 miljoen euro in Afrika investeren zijn Hongarije, Polen, Tsjechië en Slowakije, samen de zogenoemde Viségrad-landen. Andere Europese landen investeren ook in Afrika om bijvoorbeeld armoede te bestrijden en banen te scheppen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl