Prins Laurent bij een autoshow EPA

Prins Laurent, de jongere broer van de Belgische koning Filip, moet volgend jaar 45.000 euro inleveren als straf voor zijn eigenzinnige optreden. De Belgische regering heeft besloten de toelage van de prins, zo'n drie ton, eenmalig met 15 procent te verlagen.

Het landsbestuur heeft genoeg van de solo-acties van Laurent. Zo bezocht hij afgelopen zomer in uniform een receptie op de Chinese ambassade ter gelegenheid van het 90-jarige bestaan van het Rode Leger. Daarvoor had hij geen toestemming gevraagd aan de regering. Hij zette foto's van zichzelf online, poserend met geüniformeerde Chinese militairen.

Eerder had premier Michel hem ook al aangesproken op ongeoorloofde contacten, met bijvoorbeeld de omstreden Congolese president Kabila en de premier van Sri Lanka.

Mensenrechten

Nog voordat het kabinet tot de strafmaatregel had besloten, liet Laurent al weten dat een inperking van zijn budget een schending van zijn mensenrechten is. De maatregel zou hem veroordelen tot een "sociaal isolement".

Laurents advocaat noemt de beslissing disproportioneel. Hij zegt dat het bedrag dat Laurent moet inleveren zo'n beetje overeenkomt met het bedrag dat de prins netto per jaar overhoudt.

STER reclame