Deadpool is van FOX, maar straks in bezit van Disney
NOS NieuwsAangepast

Megadeal in Hollywood: Disney koopt voor 52 miljard dollar grote delen van Fox

Disney en Fox zijn het eens over een miljardendeal die grote gevolgen gaat hebben voor de entertainmentwereld. Voor 52,4 miljard dollar in aandelen krijgt Disney het filmbedrijf, Amerikaanse sportzenders en betaalkanalen van 21st Century Fox in handen. Over de deal is maanden onderhandeld.

Onder meer Avatar, Titanic, X-Men, Deadpool, The Simpsons, Kung Fu Panda en Family Guy komen door de deal in de stal van Disney terecht. Dat bedrijf heeft al de rechten op grote filmreeksen zoals Star Wars, Spiderman en Pirates of the Caribbean.

Entertainmentbedrijf Disney wil meer films en series in huis halen om een eigen videostreamingdienst te kunnen opzetten. Het bedrijf biedt nu films aan via Netflix en Amazon Prime, maar wil een eigen dienst. In 2019 moet die klaar zijn.

 • EPA
  Star Wars (Disney)
 • EPA
  Avatar (Fox)
 • AFP
  Frozen (Disney)
 • EPA
  The Simpsons (FOX)
 • EPA
  The Avengers (Disney)
 • EPA
  X-men (FOX)
 • ANP
  Ducktales (Disney)
 • ANP
  Buffy the Vampire Slayer (FOX)

Dat Disney bezig is zijn strategie te veranderen, konden Nederlandse klanten van Netflix eerder al merken. Nieuwere films zoals Frozen en Inside Out zijn inmiddels uit het aanbod van Netflix verdwenen. Een samenwerking die in 2012 werd aangegaan is dit jaar opgezegd.

De deal maakt Disney een nog grotere speler in de mediawereld. Ook het Nederlands-Britse productiebedrijf Endemol Shine komt erdoor in handen van Disney, net als National Geographic, het Britse betaalkanaal Sky, het Indiase Star en Amerikaanse regionale sportzenders.

Disney neemt ook een schuld over van Fox van 13,7 miljard dollar waarmee de totale waarde van de deal op ruim 66 miljard dollar komt.

Nederlandse concurrenten

Volgens Niels Baas van de Nederlandse streamingdienst NLZiet wordt het steeds moeilijker voor Nederlandse bedrijven om tegen de grote buitenlandse concurrenten op te boksen. "Grote partijen zijn meer en meer hun krachten aan het bundelen om een dominante positie op de markt te krijgen."

Volgens hem blijft er steeds minder plek over op de markt voor verschillende Nederlandse partijen. "Je zult één Nederlands alternatief moeten maken. Je moet een zo sterk mogelijk Nederlands fort creëren tegen de grote internationale buitenwereld. Dat is de beste route om op langere termijn te overleven."

Dat er nu een deal ligt tussen Disney en Fox wil nog niet zeggen dat de koop daadwerkelijk doorgaat. Mededingingsautoriteiten moeten zich er ook over uitspreken. Omdat Disney door de deal een stuk machtiger wordt, spreekt het niet vanzelf dat er ook goedkeuring komt.

Robert Iger (Disney) met Rupert Murdoch (Fox)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl