Buschauffeurs voeren actie tegen hoge werkdruk ANP

Wie vandaag een mobiel toilet op een aanhanger achter een streekbus ziet rijden, moet niet raar opkijken. Vakbond FNV voert zo actie tegen de hoge werkdruk in het streekvervoer.

Dat gebeurt in de provincies Gelderland, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland en Groningen. De werkdruk is volgens de bond zo hoog dat chauffeurs geen tijd hebben om naar het toilet te gaan.

De FNV wijt dat aan het aanbestedingsbeleid van de provincies. "Vervoerders schrijven zo scherp mogelijk in om een concessie binnen te slepen. Vervolgens plannen ze de rijtijden heel strak. Daardoor moeten de chauffeurs zich haasten. Dat moet afgelopen zijn", vindt bestuurder Paula Verhoef van FNV Streekvervoer.

Lunchkwartiertje

Chauffeurs draaien geregeld diensten van vier uur aan één stuk. Pauzes zijn er niet bij, dus ook geen mogelijkheid om naar het toilet te gaan. Zelfs het lunchkwartiertje en de verplichte wettelijke pauze in het kader van de veiligheid schieten er volgens de bond vaak bij in.

"Chauffeurs rijden in hun pauzes door omdat ze anders hun tijden niet halen. De baas kijkt continu mee via de boordcomputer. Dat is een verstikkend regime," zegt Verhoef tegen Omroep Gelderland.

De acties volgen op het vastlopen van de cao-onderhandelingen. Verhoef kondigt nadere acties aan als de werkgevers geen afspraken over pauzes willen maken.

STER reclame