WK darts van start: dit zijn de hoofdrolspelers

Aangepast
AFP

Het jaar loopt op zijn einde en dus worden de dartsliefhebbers traditioneel op hun wenken bediend met het WK dat in Londen van start gaat. Vanavond worden de eerste pijlen naar het bord gegooid. Een blik op de hoofdrolspelers en hun jaar tot nu toe.

Michael van Gerwen

Natuurlijk: Michael van Gerwen. De titelverdediger en grote favoriet. Maar de hegemonie van de 'Sloopkogel uit Vlijmen' was dit jaar net iets minder dan het jaar ervoor. Zo verloor hij begin mei de finale van de European Darts Grand Prix van Peter Wright met pijnlijke cijfers: 6-0.

Dit jaar won Van Gerwen zes majors, twee minder dan in zijn topjaar 2016. Hij miste de UK Open met een rugblessure en nam een maand vrijaf voor de geboorte van zijn dochter Zoë.

Michael Van Gerwen
@MvG180
Mommy, Daddy are very greatfull for this!
1 jaar geleden

De laatste weken voor het WK liet de Brabander zien waarom hij de absolute nummer één is van de wereld, met toernooizeges bij het Grand Slam of Darts en het Player Championship.

Hij haalde de shortlist van Sportman van het Jaar en werd door de BBC genomineerd als Sportpersoonlijkheid van het Jaar buiten Groot-Brittannië.

'Mighty Mike' opent vanavond met een wedstrijd tegen landgenoot en voormalig BDO-wereldkampioen Christian Kist.

Phil Taylor na zijn laatste wereldtitel in 2013, links een verslagen Van Gerwen AFP

Phil Taylor

De levende dartslegende en de enige speler met meer majortitels dan Van Gerwen. Het wordt het laatste WK voor de 57-jarige Engelsman, die zestien wereldtitels op zijn naam heeft staan.

Het niveau van Taylor is al jaren dalende. Hij staat tegenwoordig op een zesde plaats op de wereldranglijst. Kan hij zich nog één keer helemaal opladen en het allerhoogste behalen?

Taylor opent het WK vrijdagavond, met een wedstrijd tegen Chris Dobey. Morgen op NOS.nl een uitgebreid artikel over 'The Power', die na het toernooi zijn wedstrijdpijlen opbergt.

Raymond van Barneveld tijdens de Premier League in Rotterdam ANP

Raymond van Barneveld

Net als zijn eeuwige rivaal Taylor een geslepen vos. Alhoewel 'Barney' de laatste jaren niet meer tot de absolute top behoort, is hij altijd een gevaarlijke outsider op het WK. Het toernooi maakt iets speciaals in de Hagenaar los.

De hoge gemiddelden die Van Gerwen, Anderson en Wright de laatste jaren met regelmaat laten zien, haalt Van Barneveld niet. Maar in een wedstrijd die gaat om het aantal gewonnen sets in plaats van legs kan hij zich als geen ander vastbijten.

De laatste wereldtitel van de vijfvoudig winnaar dateert alweer van elf jaar geleden. De 50-jarige Van Barneveld is in de jaren voorbijgestreefd. Tot op de dag van vandaag zorgt dat voor frustratie en twijfels bij de Nederlandse dartspionier.

Zo zinspeelde hij meerdere malen op het einde van zijn carrière, om daar vervolgens weer van terug te komen. Alle interviewverzoeken voor het WK wees hij af, om zich optimaal voor te kunnen voorbereiden.

Raymond van Barneveld met zijn laatste wereldtitel in 2007 AFP

Van Barneveld begint het WK dinsdagavond tegen Richard North. Saillant detail: mocht de Nederlander de kwartfinales halen, dan is de kans groot dat Van Gerwen daarin zijn tegenstander is.

Op weg naar de kwartfinales van het WK twee jaar terug versloeg Van Barneveld zijn jonge landgenoot in een van de mooiste partijen van de afgelopen jaren.

Van Gerwen verloor met een gemiddelde van 105,78. Destijds het hoogste gemiddelde ooit voor een verliezend speler op een WK.

Raymond van Barneveld verslaat Michael van Gerwen op het WK twee jaar terug AFP

Vorig jaar revancheerde Van Gerwen zich in de halve finales door Van Barneveld met 6-2 omver te blazen. 'Barney' nam met 109,34 het record van hoogste gemiddelde ooit voor een verliezer over van Van Gerwen.

Met 114,05 per drie pijlen kwam winnaar 'Mighty Mike' op zijn beurt tot het hoogste gemiddelde ooit op een WK. Kortom: dat belooft spektakel.

Rob Cross Rob Cross Twitter

Rob Cross

Na Van Gerwen lijken de nummer twee van de wereld Peter Wright en tweevoudig wereldkampioen Gary Anderson favoriet voor de eindzege in Londen. Maar ook de naam van Rob Cross wordt meer dan eens genoemd.

Voor het grote publiek nog een redelijk onbekende naam, maar de 27-jarige Engelsman speelt een waanzinnig debuutjaar. Hij viel op met een finaleplaats op het open EK, waarin Van Gerwen met 11-7 te sterk bleek. Cross speelde een sterk toernooi en kwam meerdere keren uit op een gemiddelde van boven de honderd punten.

Op het Grand Slam of Darts was hij Van Barneveld de baas. Inmiddels is hij in korte tijd opgeklommen naar de twintigste positie op de wereldranglijst. Hij lijkt de komende jaren een geduchte tegenstander van generatiegenoot Van Gerwen te worden.

Zijn bijnaam? 'Voltage', omdat hij voor het darten zijn geld verdiende als elektricien.

De opkomst van Jelle Klaasen in Ahoy ANP

De andere Nederlanders

Naast Van Gerwen, Kist en Van Barneveld komen er nog zes Nederlanders in actie in 'Ally Pally'. Benito van de Pas strijdt zaterdagmiddag met Steve West.

In de avond neemt Jelle Klaassen, Lakeside-kampioen van 2006, het op tegen landgenoot Jan Dekker. De partij daarvoor gooit Jermaine Wattimena tegen Joe Cullen. Vincent van der Voort speelt zondagavond tegen Dave Chisnall.

STER Reclame