Een vluchtelingenkamp voor Rohingya in Bangladesh
NOS NieuwsAangepast

Artsen zonder Grenzen: zeker 6700 Rohinghya vermoord in Myanmar

In Myanmar zijn tussen eind augustus en eind september minstens 6700 Rohingya vermoord. Dat zegt Artsen zonder Grenzen na eigen onderzoek. Het aantal slachtoffers is veel hoger dat het officiële dodental van 400 dat de Myanmarese overheid noemt.

Volgens Artsen zonder Grenzen kwamen tussen 25 augustus en 24 september zeker 9000 Rohingya om het leven. Ruim 70 procent overleed door geweld, zegt de hulporganisatie. Twee derde van de vermoorde Rohingya werd doodgeschoten. Bijna 10 procent werd levend verbrand en 5 procent werd doodgeslagen. Hoe de overige Rohingya zijn gedood is niet bekend.

Onder de gedode Rohingya zijn minstens 730 kinderen jonger dan 5.

Schokkende cijfers

Volgens Artsen zonder Grenzen zijn het voorzichtige schattingen en kan het werkelijke aantal slachtoffers hoger liggen. De hulporganisatie interviewde voor het onderzoek duizenden Rohingya in vluchtelingenkampen in Bangladesh.

De organisatie spreekt van schokkende cijfers. Eind augustus reageerde het leger hard in de Myanmarese deelstaat Rakhine, nadat Rohingya-opstandelingen daar politieposten hadden aangevallen. Na 24 september daalde het aantal slachtoffers weer fors.

Volgens Artsen zonder Grenzen komen de cijfers overeen met de gewonde Rohingya die zijn behandeld en de vluchtelingenstroom naar Bangladesh, die vanaf augustus ontstond.

Uit Rakhine kwamen eerder verhalen over het geweld tegen de moslimminderheid. "De Rohingya worden met hakmessen aangevallen, beschoten met machinegeweren of verbrand", zei de Belgische hulpverlener Willy Legendre in september. "Onze woordenschat is te arm om te beschrijven wat wij hier meemaken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl