De bewakingsrobot bij een presentatie JD Lasica (CC BY 2.0)

RoboCop is in Californië al een tijdje geen science fiction meer. Futuristisch ogende bewakingsrobots rijden rond bij sommige winkelcentra en bedrijfsterreinen. In San Francisco is een rel ontstaan over zo'n robot die bewoners van een provisorisch tentenkampje moest wegjagen bij een dierenopvang.

De machine van het bedrijf Knightscope is geen vechtrobot maar beschikt wel over een heel arsenaal aan sensors en camera's. Hij gebruikt lasers om de omgeving af te speuren naar criminele activiteiten. Het apparaat, zeg maar een ei-vormige versie van het Star Wars-robotje R2D2, kan bijvoorbeeld honderden kentekenplaten tegelijk scannen en de politie waarschuwen als hij iets verdachts ziet, zoals een auto-inbraak. Als iemand probeert de robot te vernielen, zet hij zijn enige wapen in: een luide sirene.

Dierenopvangorganisatie SPCA huurde er vorige maand eentje in en doopte hem K9. Volgens de organisatie kon het personeel er soms niet meer veilig rondlopen vanwege daklozen die in de buurt hun tentjes hadden opgezet.

Speciaal voor de opvang werd de robot uitgevoerd met vrolijke honden- en kattenfoto's. Afgezien van een enkele hond die door het lint ging toen het gevaarte op hem afkwam, waren de eerste reacties enthousiast. "In een maand tijd zagen we veel minder graffiti, auto-inbraken en tentjes rond ons parkeerterrein", aldus een woordvoerder van de SPCA-vestiging.

De robot moet van de stoep

De gemeente San Francisco was minder blij met de nieuwe toezichthouder. De robot reed namelijk ook rond op de stoep rond de dierenopvang, op de openbare weg dus. De gemeente heeft de SPCA-vestiging nu verordonneerd dat de robot niet meer op de openbare weg mag rondrijden, op straffe van een boete van 1000 dollar per dag.

Bewoners van een tentenkampje in de buurt hadden eerder al op andere manieren laten weten wat ze van de nieuwe high-tech toezichthouder vonden. Volgens de baas van de dierenopvang wierpen ze een zeil over de robot, gooiden ze hem om, smeerden ze barbecuesaus over zijn sensoren en kreeg hij volgens een twitteraar zelfs uitwerpselen over zich heen.

Op Twitter roeren zich meer mensen die het wel en niet eens zijn met de inzet van een robot tegen daklozen. Sommigen noemen de dierenopvang harteloos en vragen zich af of een organisatie die zich opwerpt voor zwerfdieren geen betere manier kan vinden om om te gaan met daklozen.

Anderen bedanken de robot juist voor het schoonhouden van de straat.

Steve, de suïcidale robot

Het bedrijf Knightscope begon in 2013 met het bouwen van bewakingsrobots. De oprichters zeiden dat ze zo een drama als het bloedbad op basisschool Sandy Hook in 2012 wilden helpen voorkomen. Inmiddels zijn meer fabrikanten bezig met robotbeveiligers. Gisteren presenteerde een luchthaven bij Tokio zijn nieuwste hulpje, dat ook toeristen moet gaan gidsen: de Reborg-X.

De introductie van de K5, het type dat ook bij de SPCA in San Francisco dienst doet, verliep niet geheel vlekkeloos. In juli vorig jaar zag een surveillerende robot in een winkelcentrum in Palo Alto een peuter over het hoofd en reed over zijn voet. In april dit jaar werd een robot afgetuigd door een dronken man op de parkeerplaats van datzelfde winkelcentrum.

En in juli dit jaar kwam een K5 met de koosnaam Steve ellendig aan zijn einde in een vijvertje bij een kantoorgebouw in Washington D.C. Steve was bezig aan zijn normale ronde, maar zag de traptreden naar de vijver niet en stuiterde het water in.

Naast de technische problemen maken veel mensen zich ook zorgen over hun privacy. Anderen zijn bang dat robots steeds meer banen inpikken. San Francisco is ook al bezig het gebruik van bezorgrobots op de trottoirs aan banden te leggen nadat een actiegroep er tegen in opstand was gekomen, om "de straten veilig te houden voor mensen".

STER reclame