NOS NieuwsAangepast

Weg bij Shell? Kom voor de klas!

Van bankier naar schooldirecteur

Universiteiten en middelbare scholen bieden een versnelde lerarenopleiding aan voor mensen uit het bedrijfsleven die een overstap willen maken naar het onderwijs.

De opleiding moet een oplossing zijn voor mensen die bij een reorganisatie worden wegbezuinigd, en tegelijk helpen het lerarentekort te bestrijden. De overstapper betaalt zelf niets: de kosten worden gedragen door het bedrijf, de overheid en de universiteiten.

Tekort

De komende jaren zal er een tekort aan academisch geschoolde leraren ontstaan. "Daarom proberen we nu mensen die moeten afvloeien bij hun huidige baan voor de klas te krijgen," legt Pieter Duisenberg van de vereniging van universiteiten VSNU uit. Hij is een van de initiatiefnemers.

"Met deze versnelde opleiding proberen wij drempels weg te nemen, zodat we zoveel mogelijk mensen uit het bedrijfsleven kunnen aantrekken voor het onderwijs."

Shell

De opleiding wordt nu aangeboden aan alle werknemers van Shell die willen of moeten vertrekken. Zo snijdt het mes aan twee kanten, zegt Marloes Michon, HR-directeur van Shell Nederland. "Wij zijn een groot bedrijf waar uiteraard ook uitstroom plaatsvindt."

Ook mensen die aan het einde of in het midden van hun carrière de overstap naar het onderwijs willen maken, wil het bedrijf zo ondersteunen. Eenmaal in het onderwijs kunnen ze weer nieuw technisch personeel opleiden, en daar profiteert Shell ook van.

Het idee is dat ook andere bedrijven, zoals Siemens, Tata Steel en financiële dienstverleners deze opleiding aanbieden aan hun boventallige personeel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl