Deense dierentuin doodt gezonde bruine beren

Aalborg Zoo

De dierentuin in de Deense stad Aalborg heeft twee bruine beren laten inslapen, omdat ze te oud waren geworden. De dieren waren gezond, maar bleken met hun 20 en 21 jaar niet meer bruikbaar voor het fokprogramma.

Naar beren van die leeftijd is weinig vraag bij andere dierentuinen en daarom was het niet logisch om te proberen om een ander park voor ze te vinden, schreef de Aalborg Zoo in een bericht op Facebook.

Op de pagina van de dierentuin kwamen honderden verontwaardigde reacties, met teksten als: "Niemand zou de dierentuin nog moeten bezoeken", "De leiding van de dierentuin van Aalborg heeft geen respect voor levende wezens" en "Jullie zijn de grootste klootzakken die ik ooit in mijn leven heb gezien".

Onderzoek

De dierentuin zegt juist het beste met de dieren voor te hebben. "Het sturen van een onvruchtbaar stel naar een andere dierentuin zou de ruimte van andere, genetisch belangrijke en vruchtbare dieren innemen. Nu dragen ze bij aan het onderzoek en krijgt de bruine beer waar hij recht op heeft."

De lichamen van de twee beren worden beschikbaar gesteld aan de wetenschap in binnen- en buitenland. Zo gebruiken onderzoekers het lichaam voor onderzoek naar de winterslaap; hoe het bijvoorbeeld kan dat het bloed van beren niet stolt, zoals bij mensen in de kou wel gebeurt. De huiden en schedels worden gedoneerd aan het onderwijs.

STER Reclame