AFP
NOS NieuwsAangepast

Jij zoekt, Google telt: dit zochten we het vaakst in 2017

Google zoekt (bijna) alles voor ons op, dus ook het antwoord op deze vraag: waarop hebben we in 2017 eigenlijk het vaakst gezocht? De internetgigant kwam vandaag naar buiten met een overzicht van de meest gegoogelde onderwerpen. Die geven meteen een aardig beeld van het nieuws in 2017.

Het vaakst is dit jaar in Nederland gezocht naar Anne Faber. De 25-jarige Utrechtse vrouw werd in oktober na een vermissing van twee weken vermoord teruggevonden. We zochten ook veel naar de Stemwijzer; dat had natuurlijk te maken met de Tweede Kamerverkiezingen in maart. De derde plek is voor Patricia Paay. Zij kwam in februari in het nieuws door een uitgelekt seksfilmpje.

Verder hield de jonge voetballer Abdelhak Nouri ons bezig. In juli zakte het supertalent tijdens een oefenwedstrijd in elkaar. Hij ligt nog altijd in het ziekenhuis.

En veel Nederlanders zijn benieuwd of ze dan toch eindelijk miljonair zijn geworden of gaan worden: Staatsloterij Oudejaarstrekking staat op plek vijf.

Comedians Pep Rosenfeld en Greg Shapiro van het Amerikaanse comedygezelschap Boom Chicago maakten op verzoek van Google een comedyshow, gebaseerd op de trending zoekopdrachten van Nederland.

Wereldwijd werd er naar hele andere onderwerpen gezocht. Op één staat Hurricane Irma, de orkaan trok in september door het Caribisch gebied richting de Verenigde Staten. Op plaats twee en drie staan de iPhone 8 en iPhone X, de nieuwste smartphones van Apple die werden gepresenteerd in september.

Het ontslag van Amerika's best betaalde presentator houdt ook de gemoederen bezig. NBC News wees Matt Lauer in de nasleep van de #metoo-affaire de deur wegens seksuele intimidatie.

En in de hele wereld is men benieuwd naar de Britse princess-to-be Meghan Markle. Vorige maand maakte prins Harry zijn verloving met de Amerikaanse actrice bekend.

Verder gebruikten we Google ook om te ontdekken waar Pasen en Pinksteren vandaan komen. En vragen veel mensen zich af wat een pangolin is (niet googelen: het is een schubdier).

Ook YouTube, onderdeel van Google, kwam met een jaaroverzicht. De video Even voorstellen aan Trump van Zondag met Lubach is in Nederland het meest bekeken. De video werd meer dan 10 miljoen keer aangeklikt.

De tweede plaats is voor de video van Enzo Knol en Dee, waarin ze het einde van hun relatie bekendmaken. Gevolgd door de video Bedreiger ontmaskeren. De video van YouTuber Ben Peeters is een parodie op het populaire nummer Shape of You van Ed Sheeran.

Als je je afvroeg: waarom staat Donald Trump er niet tussen? Of Zwarte Piet? Google legt uit dat de lijsten zijn gebaseerd op zoektermen die in 2017 veel vaker zijn gedaan in vergelijking met 2016.

"Dat verklaart bijvoorbeeld waarom Trump, waar Nederland in 2016 al zeer veel naar gezocht, niet in de lijst voorkomt", aldus Google.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl